Erixon underskattar politiken

Jag noterar att Dick Erixon, samhällsdebattör som jag träffat vid ett par tillfällen i Lund på olika former av föreläsningar inför bl.a. Fria Moderata Studentförbundet underskattar politikens roll i finanskrisen. Han verkar vara av uppfattningen att det opinionsmässiga uttrycket påskyndat nedgången i konjunkturen och att vi därför är på väg snabbare ur densamma. Min egen bedömning är att Erixon underskattar politikens roll som åtråvärd quick-fix när en naturlig återhämtning så sakterligen börjar synas.

Det är precis som Fredrik Reinfeldt sade åt Mona Sahlin i partiledardebatten i Riksdagen för bara några dagar sedan: ”Det finns inga mirakelkurer” när det gäller att lyfta Sverige ur en global finanskris som drabbar vårt land med allt vad det innebär för en ekonomi att återhämta sig. Problemet är bara att den nyvalda presidenten i USA tillsammans med delar av EU:s toppolitiker verkar tro på mirakelkurer. Blanda ihop hundratals miljarder skattekronor. Rikta sedan dem till särskilda av politiker ansedda strategiska branscher. Skriv sedan ”Stimulanspaket” på etiketten.

Risken är att sådana skapar falska förhoppningar om att vi har högkonjunktur om bara några månader. Det opinionsmässiga uttrycket är i mina ögon inget annat än tidningar och mediers olika sätt att sälja nyheter. Sensationer, katastrofer och genuin oro säljer. Det väcker känslor. Finanskrisen kommer tidigast att vändas på allvar om ett och ett halvt år, enligt olika bedömare. Ingen vet som bekant. Men några mirakelkurer finns inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: