Det kom ett mejl

I går kom det ett mejl från någon vars namn vi kan lämna därhän. Han verkade missnöjd med att vi moderater tar ställning för marknadsekonomi och tog bestämt avstånd ifrån detta genom formuleringar som säkert skulle göra Lars Ohly både stolt och nöjd. Huruvida vederbörande är politisk aktiv vet jag inte men jag tänkte publicera mitt spontana svar till honom.

Jag har den största respekten och känner stor ödmjukhet inför att många är oroliga, andra är förbannade över att ha förlorat jobbet eller i största allmänhet vill ha något att ge utlopp för sin ilska över. Men att vända marknadsekonomin ryggen när vi behöver den som mest vore ödesdigert för Sverige. Vi gick från ett fattigt jordbrukssamhälle vid Nordpolens utkant i mitten av 1800-talet till i dag ett av världens absolut rikaste länder, tack vare grundlagsförändringar, reformer och en medveten liberal politik som möjliggjorde dagens Sverige.

Hej NN!

Vad tråkigt att du inte uppskattar det ekonomiska system som lyft stora delar av världen ur fattigdom, skapat en bred medelklass med rikedomar och möjligheter vida större än dåtidens kungar och feodalherrar.

Vad tråkigt att du inte uppskattar konkurrens som är grunden till innovationer, idérikedom och nya möjligheter tack vare starka drivkrafter att förändra saker.

Vad tråkigt att du inte tycker att det ska finnas möjligheter för människor att kunna tjäna stora summor pengar så att det finns drivkrafter och möjligheter för en marknad att kunna sprida välståndet så att alla får det bättre.

Vad tråkigt att du inte ser efterfrågan i en ekonomi som en drivkraft för företag att kunna tillverka sådant som vi alla vill ha och behöver i vår vardag för att kunna uppfylla drömmr och få det bättre ställt än vad vi hade i går.

Vad tråkigt att du inte ser alla andra hundratusentals arbetstillfällen i Sverige som gör att miljontals människor varje dag kan gå till jobbet, tjäna ihop pengar och få vardagen att gå ihop eller då och då unna sig lite nöje tack vare ett ekonomiskt system som skapar dessa möjligheter. Att överge ett sådant system skulle bara innebära att istället för delar av eller avdelningar på företag försvann så skulle hela arbetsplatser, sektorer och branscher försvinna i takt med att staten försöker gissa sig till vad som ska tillverkas, hur det ska tillverkas och när det ska tillverkas eller utföras.

Vad tråkigt att du inte inser att marknadskrafterna är resultatet av miljontals människor agerande på olika sätt och att det till syvende och sidst handlar om hur människor valt att investera, spendera och på olika sätt använda pengar till följd av givna förutsättningar. Trots en av de värsta kriserna på över 70 år kommer Sverige ändå tillverka 99% av det vi tillverkade 2008 och det var ett ovanligt bra år, tack vare marknadsekonomi.

Leve marknadseknomin, död åt den planekonomi som inneburit miljontals människor död genom historien.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: