Thatchers ord påminner oss

Ett av Margaret Thatchers mest klasssika citat är: ”Let our children grow tall, and some taller than others if they have it in them to do so” och det är viktiga ledord i utformningen av framtidens skola. Därför är det särskilt glädjande att ta del av regeringens satsningarna på särskilda elitskolor i Sverige. Vad som är mindre förvånande är att Lund toppar med två skolor av de tio skolor som är först ut i landet.

Läs mer här, här, här, här och här.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Thatchers ord påminner oss”

 1. Peter Ingestad Says:

  Elitklasser, gott, men hur är urvalet, betyg? Höga betyg gynnar en viss typ, den intelligente men fantasilöse plugghästen, som framöver kommer att prestera åtskillig saklig specialistinriktad otadlighet framför allt inom naturvetenskapen, där denna begåvningstyp framför allt behövs, men mycket lite av av kreativt och nyskapande värde eller tvärvetenskapligt helhetsgrepp och allmängiltig relevans av det slag som behövs för t ex politiskt beslutsfattande. Breda intelligenstest (WAISIII) borde komplettera betygen som urvalsmetod.

  Elevseparationen kommer dessutom att förstärka den allmänna tendensen till ökande klyftor i samhället, då bortfallet av den betydande stimulans svagare leverna får från klassens ljus ytterligare kommer att sänka de förstnämndas studieprestationer.

 2. Axel Werin Says:

  Ingestad, går man inte i skolan för att lära sig? I så fall ska ju självklart plugghästen som lär sig mest gynnas. Att denna person inte är lämpad för politik just därför kan jag omöjligt förstå?

  Du har ju ett litet problem med din lilla kommentar. Först säger du att systemet gynnar den intelligente men fantasilöse. Som lösning föreslår du att man ska komplettera med ett test som testar just intelligens? Borde det inte gynna den intelligente fantasilöste plugghästen ännu mer?

  Om vi nu ska ta och mäta IQ och ge eleverna betyg därefter är ungefär som att säga: ”spelar ingen roll hur motiverad du är, det sitter i generna om du får bra betyg eller inte”. Det finns ju flera med lägre IQ som har lättare att lära sig nya saker! IQ och inlärningsförmåga är, så vitt jag vet, inte direkt sammankopplade.

  Jag anser att det spelar ingen roll om du är född så att du förstår saker enklare eller om du har lättare för att lära dig saker. För skolan ska testa och betygsätta din kunskap den dagen du avslutar kursen/programmet.

  Sedan så, eftersom du nämner kreativitet och nyskapande (jag ska inte låtsas som om jag vet vad ”tvärvetenskapligt helhetsgrepp” är för något) så finns det ju inget test du kan göra där. Det finns ingen skala över hur mycket kreativitet man har. Skolan ska testa det du kan lära dig där, även om du är ett tomt skal när du går dit. Hur man undervisar kreativitet och nyskapande är nog omöjligt, då dessa är väldigt abstrakta begrepp.

  Jag förundras också över din fras: ”… allmängiltig relevans av det slag som behövs för t ex politiskt beslutsfattande” Jag har inte heller en blekaste aning om vad du menar.

  Som slutkläm vill jag bara säga att elitskolor är bra, det lyfter det misslyckade nuvarande ”gör tio tal så är ni klara”-systemet.

  Bra gjort André!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: