Äganderätten fungerar

I tider då många beklagar sig över en dålig musik- och filmbransch som inte lyckats möta den kraftiga efterfrågan på lättillgängliga tjänster kan det vara värt att lyfta fram några framgångsexempel. Kanske är dessa tjänster rentav resultatet av att den immateriella äganderätten i allra högsta grad är levande och faktiskt fungerar. Frågan om upphovsrätten delar de traditionella politiska partierna rakt igenom bland ungdomar och jag känner stod ödmjukhet inför frågan. Däremot har jag aldrig upplevt det som att äganderätten saknar fungerande alternativ. Nu senast tipsar mina förbundsstyrelsekollega Johan Lundberg om ännu en i raden av alternativ men även Jonas Grafström, MUF:are från Luleå.

Därför vill jag också passa på att berätta om fiz, tunerec, musicovery och Spotify som fullt fungerande schyssta gratistjänster. Det är en enastående utveckling som vi ser. Tänk om vi rullade tillbaka tiden bara tio år och på fullaste allvar sade åt dig att: ”om tio år kommer all den musik du betalar hundratals kronor för i dag att erbjudas helt gratis, tidningsbranschen kommer stå på stan och tjata för att du – helt gratis- ska ta emot deras tidningar och flygresor till London kostar under 500 kronor”.

Sådan är marknadsekonomin och resultatet av dess idéer. Det är helt fantastiskt. Därför är det viktigt att fortsätta att argumentera, bilda opinion för och varje dag i frihetens tjänst arbeta för värden om konkurrens, handel och öppenhet. I många andra länder är inte detta självklart. Därför får vi aldrig ta dessa värden för givet.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Äganderätten fungerar”

 1. Jonas Grafström Says:

  Sjukt bra citatformulering, ska spara den, kan komma till användning i en insändare.

 2. Eva Westerberg Says:

  Jösses, ingen hade trott på en. Det är helt fantastiskt med utveckling :D

 3. Alex Lindskog Says:

  Gratistidningar är inte gratis. Det är ju inte precis av välgörenhet som företag spenderar miljoner på att få med sin reklam i tidningarna…

  Gratistidningarna är konsumtionshets-bombning.
  Samma gäller Spotify, som innehåller fruktansvärt störig reklam, mitt i låtar.
  Musikbranchen har varit väldigt seg, och har inte anpassat sig alls till konsumenterna. Storföretagen inom skivbolagsbranchen är förhoppningsvis på väg bort. Enskilda artisters rätt till sitt eget arbetes vinst på väg in.

  Tacka vet jag för övrigt Mozillas reklam-blockeringsprogram för nätet. Slipper 99% av all nätreklam.

  Som vanligt ser du inte heller något negativt med billiga flygpriser?

 4. André Assarsson Says:

  Alex,

  Det är stor humor att du hyllar Mozilla reklamlösningar som i sig utgör ännu en kommersiell kraft för att tillgodose oss konsumenter och våra behov. Den måste vara det ultimata beviset för att marknadskrafterna tjänar oss konsumenter i första hand.

  Du skulle alltså föredra skyhöga biljettpriser på flyget? Lösningen på miljöfrågorna är inte förbud och avgifter utan istället satsningar på teknikutveckling och alternativ. Därför behöver vi mer, inte mindre, marknadsekonomi även på det området.

 5. Alex Lindskog Says:

  Förklara gärna hur du menar med Mozillas reklamlösningar?

  Klimatfrågan är inte bara en fråga om moral, det handlar om att få till en snabb omställning av hela samhället, från ett strukturellt oljeberoende till ett ekologiskt hållbart samhälle. Där behöver hela folket hjälpa till, var och en. En sådan omställning kommer inte att komma av sig själv, det visar alla varningsrapporter på. Det behövs styrmedel för att vi tillsammans ska kunna ställa om och se till att arvet vi lämnar efter oss till våra barnbarn blir ett samhälle i harmoni med det djur, natur och det ekologiska systemet.

  Uppskattar att du inte ignorerar debatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: