När socialism blir populism

Det tragiska beskedet om ytterligare stora varsel vid Volvo är naturligtvis beklagligt för alla berörda som får dra det korta strået av att företaget inte längre lyckas sälja sina egna produkter. Därför det är precis vad det handlar om. Detta är inget uttryck för att marknaden inte fungerar eller att vi har för mycket marknadsekonomi, snarare ett uttryck för vad som händer när företag, av olika skäl, inte lyckas med sin huvuduppgift; att skapa vinst. Jag känner personligen människor som arbetar på Volvo och följer utvecklingen. Men för den saken skull får aldrig socialismen blir ursäkter för populism eller solskens-politik när den i själva verket bara skulle förvärra situationen.

Den sensaste i raden av vänsterpolitiker som köar för att införa planekonomi light med förstatligande av stora företag som går dåligt är socialdemokraternas kommunalråd i Umeå som skyller varseln på Volvo på regeringen. Enligt honom beror allt på att regeringen inte gör någonting, som om det vore en självklarhet att regeringen pytsade till pengar eller köpte upp hela företag vid krissituationer. Då skulle det här landets finanser inte bli långlivade. Tack gudskelov för att vi har en ansvarstagande regering som inte viker för socialistisk populism där alla andra ska betala som en automatisk lösning på alla problem.

Varför ska då inte Alfa Laval räddas? Eller alla industriföretag i Åstorp och Blekinge som tvingats till stora varsel? Varför inte köpa upp hela Saab? När vi ändå är i gång kan väl regeringen ändå passa på att starta egna företag som skulle skapa sysselsättning på strategiska centrala orter. Låter det bekant? Det kallas planekonomi och det blir minsann inga konjunkturer då för det är alltid lika djävligt. Brödköer, massvält och fattigdom är resultatet av den politik som socialistiska politiker famlar efter i desperation att inse verklighetens hårda sanning; Volvo lyckas inte med sin uppgift eftersom det skett allvarliga förändringar i omvärlden.

Det som ekonomen Schumpeter kallade för kreativ förstörelse är i grunden någonting positivt för samhället i stort men tragiska människoöden för alla drabbade. Klart man blir ledsen när favoritpizzerian tvingas lägga ned eftersom för få handlat där, klart det är jobbigt när tusentals får lämna jobbet i ett av Sveriges absolut mest traditionstyngda företag och det är klart att det inte är kul när ingen längre vill köpa ens produkter eftersom någon annan kommit på ett billigare och bättre sätt att sälja dessa. Men tänk om vi inte hade haft det på det viset.

Det räcker med att kolla i ett gammalt fotoalbum så kan vi konstatera att marknadsekonomin förändrat både valet av kläder, prylar eller olika moden. Utveckling, innovation och ny efterfrågan har bidragit till fortsatt välståndsutveckling på bekostnad av att företag som inte hängt med tvingats upphöra. Marknadens dom är hård men bidrar också till enormt välstånd. Vi är betydligt rikare i dag än för tio år sedan delvis tack vare tiotusentals företagskonkurser som försvann eftersom de helt enkelt inte var konkurrenskraftiga.

Därför finns det ingen anledning att lyssna på socialistiska krafter vars påstådda lösningar bara förvärrar situationen, leder till total nedstängning av fabriker och till syvende och sidst kör hela landets ekonomi i botten. För att travestera på en klassisk miljöpartikampanj: Att införa socialism i syfte att lösa en konjunktur är som att skjuta sig själv i huvudet för att bota huvudvärk. Det finns ingen lågkonjunktur eftersom det heller inte finns något välstånd kvar. Bevare oss från enkla kortsiktiga billiga påstådda poänger som bara leder raka vägen till avgrunden.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “När socialism blir populism”

  1. Robert Says:

    Det är inget ”tragiskt människoöde” när någon förlorar jobbet, givet att personen i fråga inte gör det efter att ha rekvirerat ett gravt handikapp.

  2. André Assarsson Says:

    Robert,

    I en del fall är det inte ett ”tragiskt människoöde” men för vissa kan det vara så. För många som saknar utbildning eller förvärvsarbetat vid samma ställe de senaste 25 åren blir det svårt att hitta nytt jobb. Andra har tagit lån på hus eller bildat familj utan möjligheter att klara betalningarna. Sådant kan, om det vill sig illa, sluta i tragedi för många.

    Framförallt med tanke på 1) konjunkturläget 2) den svenska arbetsmarknaden vars lagstiftning som bygger på insider-outsider-problematik (t.ex. delar av LAS och MBL) gör livet surt för de utanför. Det är inte nödvändigtvis Volvoarbetarnas fel men de får betala priset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: