Nytt inlägg i kulturdebatten

Du har väl inte missat min kulturdebatt med bl.a. lärare vid Malmö Högskola? I går publicerade Sydsvenskan min senaste replik i debatten. Så här skrev jag:

Replik till Pär Moberg, Ordet 30/12.

Till stor del instämmer jag i Pär Mobergs försvar av kulturens betydande roll i samhället, men menar samtidigt att alla kostnader måste motiveras och ställas i proportion till varandra. Till syvende och sidst är varje omotiverad och slösad skattekrona inget annat än en stöld från medborgarna.

När vi ungdomar konsumerar kultur genom att besöka biografer, musikkonserter eller åka på festivaler för att uppleva våra behov av kultur så betalar vi detta själva. Det är också, framförallt i svårare ekonomiska tider för offentlig verksamhet, en rimlig utgångspunkt att vi till stora delar själva får spara ihop till våra upplevelser. Bidragen uppgår till skånsk kultur uppgår till 231 miljoner kronor, bara Musik i Syd, ett projekt som Moberg själv drar fördel av, kostar 12 546000 skattekronor medan våra sjuksköterskor inte klarar kärnverksamheten. Anmärkningsvärt är också att det görs en uppräkning, alltså en höjning av anslagen på motsvarande 8,7 mkr till kulturen i Skåne för 2009, trots tuffare tider.

Var och en får själv avgöra vilket som utgör det största kostnadsproblemet, skattebetald folkmusik eller möjligheten att klara Region Skånes kärnuppgift, sjukvård. Skattehöjningar är, med några enstaka undantag, bara dåliga ursäkter för somliga att inte våga prioritera med våra pengar. Därför borde kostnaderna, däribland kulturens, ses över innan diskussionen kring skattehöjningar initieras!

André Assarsson

Vice förbundsordförande MUF

Annonser

5 svar to “Nytt inlägg i kulturdebatten”

 1. Mr. Hellström Says:

  ”Till syvende och sidst är varje omotiverad och slösad skattekrona inget annat än en stöld från medborgarna.”

  Vad skatten används till är inte det som avgör om det är en stöld eller inte, utan det är istället skatten som sådan som är en stöld.

 2. drott Says:

  Jokern is back!

 3. Mr. Hellström Says:

  Drott! Var det ngt. i mitt uttalande som du ser som felaktigt?

 4. Carl Svanberg Says:

  Så att slösa pengarna på socialistisk sjukvård och socialistisk omfördelningspolitik är inte ”slöseri” eftersom då använder man pengarna på ett ”motiverat” sätt? Motiverat – på vilka grunder? Inte enligt idén att individen är ett moraliskt självändamål. Det är bara enligt principen att individens liv tillhör gruppen och att hennes moraliska mål är att tjäna gruppen, kan man försvara sådan etatism och kollektivism.

 5. Mindre Kobra, mer kultur! « Frihet är inte gratis. Says:

  […] flera debatter i bl.a. Sydsvenskan har jag hånats av den skånska kultureliten för mitt synsätt på vad som är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: