Moderaterna är Sveriges nya folkrörelse

Allt fler opinionsundersökningar bekräftar alltjämt trenden att nya moderaterna etablerar sig som ett 30 procentsparti på god väg att faktiskt ta över rollen på allvar som Sveriges ledande politiska parti. Detta är historiskt helt unikt. För första gången är borgerlighetens främsta försvarare av människors och företags möjligheter att växa av egen kraft att bli motsvarigheten till dåtidens folkrörelser.

Att jämföra 1930-talets och 1970-talets folkrörelser som fackförbunden eller kvinnorörelsen med 2009 års motsvarighet är naturligtvis en befängd jämförelse. I dag samlar inte de politiska partierna en massa undergrupper, särintressen och lobbygrupper som i gengäld kräver tillskansade fördelar på bekostnad av de som inte stödde partiet till regeringsmkaten. I dag samlar partierna väljare vars gemensamma intressen är lösningar på de samhällsproblem som de ställs inför i sin vardag.

Givetvis går det att på olika sätt engagera sig politiskt utanför partipolitiken eller på andra sätt engagera sig i stora intressegrupper men trenden är att dessa inte är lika politiskt effektiva längre. Allians för Sverige lyckades för första gången på länge samla väljarstöd för en majoritetsregering – helt utan fackförbund som finansierat valrörelsen eller direktstöd från delar av den mer traditionella arbetarrörelsen (där stora delar faktiskt röstade och bidrog till moderaternas framgång.

Det är egentligen för tidigt att säga något men jag tycker mig se början till att moderaterna håller på att bli Sveriges nya folkrörelse. Ett brett inkluderande parti som samlar så stora väljargrupper att mer än var tredje väljer moderaterna som det politiska alternativet i ett landskap med fler partier, fler sätt att engagera sig på och blixtsnabb information via nätets olika kanaler. Trots eller snarare tack vare detta är moderaterna på väg att utmana sossarna som Sveriges största parti. Därmed skulle över 70 år av väjar-monopol vara brutet. Det kanske tar två eller tre mandatperioder till men någon gång måste paradigmskiftet börja. Vi får se. Val avgörs som bekant på valdagen.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Moderaterna är Sveriges nya folkrörelse”

 1. Svante Thunberg Says:

  Nya Moderaterna ingen folkrörelse.

  Den borgerliga alliansen innehar med Moderaterna som största parti regeringsmakten. Mandatperioden går ut år 2010. Valresultatet avgör då om Moderaterna stärkt sin ställning eller om Kd, C eller Fp ökat sitt inflytande eller lämnat Alliansen. Ett annat scenario är att den röda alliansen vinner valet.

  Sverige har genom Saltsjöbadsavtalet från 1938 i praktiken haft ett tvåpartisystem där de borgerliga haft en stark förankring hos arbetsgivarparten och socialisterna hos löntagarorganisationerna.

  Den grupp som kommer att ha ett avgörande inflytande i kommande val utgör de väljare som idag står utanför arbetsmarknaden och därför inte representeras av marknadens parter.

  Till den gruppen hör de unga som ännu inte ingår i arbetsmarknaden och får rättmätig del av samhällets trygghetssystem. Exempelvis husmödrar och hemmavarande som saknar arbetsinkomst, konstnärer, upphovsmän, entreprenörer, personer med hälsohandikapp och andra som saknar full delaktighet i samhällets trygghetssystem. Den största gruppen som inte ingår i den politiskt inflytelserirka gruppen ”arbetsmarknadens parter” är ålderspensionärerna.

  Det som motsäger att de nya moderaterna blir ett 30 procents parti är att den växande gruppen arbetslösa redan tillhör småpartiernas kärnväljare som förväntas ta slutlig ställning i kommande val till förmån för det parti som gör dem delaktiga i det svenska trygghets- och välfärdssystemet.

  De stora multinationella företagen och löntagarorganisationerna håller på att förlora sin roll som ryggrad i den svenska ekonomin. Insikten att vi håller på att plundra vår jord på ändliga resurser och nu tvingas spara har satt en gräns för storföretagens fortsatta tillväxt. Inflation har blivit deflation. Skuldsatta konsumenter tvingas betala tillbaka lån och köpa kontant med pengar de inte har. Regeringen tillåter spekulation och spel istället för ett sunt samhällsbyggande.

  Alliansen och oppositionen försummar förnyelsen och omställningen till ett hållbart samhälle. Vi håller på att få en ny folkrörelse…

  Dagens omställning kommer att kräva lång tid att genomföra. Den kan inte betalas med ökade lån utan vi behöver ett nytt samhällssystem som prioriterar spara framför slösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: