Miljöarbetet förtjänar bättre

Jag noterade via Daniel Kolms, f.d. ombudsman tillsammans med mig i MUF Skåne och vapendragare som pol.sekr på MUF:s Centrala Kansli blogg att någon fysiker vid Harvarduniversitetet räknat ut andelen energi som det tar att söka genom söktjänsten Google och därefter automatiskt dragit klimatslutsatsen att detta var en del av klimatthotet. Det är sorgligt när miljöarbetet marginaliseras sönder till den mildra grad att all energianvändning på olika sätt betraktas som hot istället för möjligheter att förbättra miljön.

Om teorin om att all energianvändning är miljöfarligt och ett direkt hot mot klimatet stämde skulle fattiga länder, gamla planekonomier eller utvecklingsländer där inga datorer, bilar, flygplan, lampor, kylskåp eller tvättmaskiner ens existerar vara det bästa som fanns för miljön. Så är som bekant inte fallet. Tvärtom är miljöarbetet levande när resurser kan frigöras till utveckling, miljöförbättringar och konsumentansvar. Det är västvärlden tillsammans med Asien som gemensamt tar krafttag för en bättre världsmiljö genom bl.a. klimatavtal. Det är västvärlden genom EU som löser gränsöverskridande miljöproblem.

Den som i detta sammanhang påpekar det är västvärlden och rika länder som bär skulden till miljöproblemen och klimatutmaningarna kan fundera på om vi hade en bättre miljö för två hundra år sedan. Givetvis inte. Då var miljöproblemen sanitära angelägenheter som direkt påverkade människors livslängd. Jag är övertygad om att utveckling, välstånd och därmed energianvändning är viktiga verktyg för att klara miljöfrågorna. När forskare försöker trivialisera miljöproblemen genom att skuldbelägga människor för att vi i vår vardag använder energi skjuter man vid sidan av målet. Det löser inga miljöproblem, det påminner bara om att vi har det bättre i dag.

Miljöarbetet är viktigt och förtjänar bättre än det här.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: