Därför slipper vi SD i Bryssel

Det spekuleras vilt kring det kommande valet till Europaparlamentet den 7 juni. Sannolikt blir det en träningsmatch inför det kommande riksdagsvalet året efter men låt oss inte glömma att de två valen är helt olika saker. Det är som att jämföra äpplen med bandvagnar. Ett riksdagsval lockar över 80 procent av valmanskåren med det förra EU-valet inte ens lockade hälften av den siffran. Därmed är EU-valet ett mobiliseringsval om att få de egna redan övertygade att gå och rösta och riksdagsvalet ett s.k. marginalväljarval d.v.s. att vinna de osäkra mittenväljarna.

Med bakgrund av detta ser jag därför följande anledningar till varför vi bl.a. slipper sverigedemokraterna  i Europaparlamentet i Bryssel:

 • Fel nivå. Väljare är smarta och vet vad valsedeln innebär till viken politisk nivå. Det är bl.a. därför som spridningen mellan kommunfullmäktige, landsting och riksdagen ökar i Sverige d v s att allt fler väljer olika partier till olika nivåer. Därför inser väljarna att SD:s påstådda paradgren integrationen primärt är en fråga för Sveriges riksdag och inte Europaparlamentet i Bryssel. Därför blir det inte ens aktuellt att överväga alternativet.
 • Inget missnöje. Junilistan lyckades med bedriften att som oetablerat litet parti att komma in i Europaparlamentet eftersom de upplevdes som EU-kritiska mot överhet, byråkrati och centralisering. Det fanns ett missnöje att anspela på. Därmed fylldes ett behov av att skicka signaler till etablerade partier genom att rösta på junilistan. Det enda SD levererat är genuint EU-hat och urträde, vilket helt saknar stöd hos de som faktiskt röstar den 7 juni.
 • Sofflocket lockar. Eftersom färre än 40 procent av valmanskåren röstade senaste och vi kan förvänta oss ungefär samma nivå så är det knappast de mest EU-kritiska nejsägarna eller missnöjda som faktiskt går och röstar i ett EU-val. Sannolikt är det snarare breda grupper hos etablerade partier som  söker sig till valurnorna efter mobiliseringskampanjer. Sofflocket är helt enkelt för attraktivt för någon som överväger att rösta på ett missnöjesparti. Att inte rösta är i vissa fall också en missnöjesmarkering, även om det är en dålig sådan.
 • Syns man inte, finns man inte. De direktstända tv-debatterna kommer att fyllas av redan etablerade partier i Europaparlamentet med stor medial närvaro. Den lilla uppmärksamhet som går att få inför ett lågintresseval kommer att spela stor roll. Där saknas SD och till skillnad från junilistan finns inga egna förslag att driva på rätt nivå för att få uppmärksamhet. Alla känner redan till SD:s unkna politik.
 • Finanskrisen spelar roll. Olika opinionsundersökningar runtom i Europa visar entydligt att finanskrisen stärkt sittande regeringar och att väljarna ogärna söker sig till mindre seriösa och mindre trygga alternativ när den ekonomiska politiken blir livsavgörande för vardagen. Få har råd med ofinansierad plakatpolitik när finanskrisen ska mötas med åtgärder. På EU-nivå handlar det om att skapa de stora institutionella ramarna för europeiska konkurrenskraft med allt vad det innebär i en sammanlänkad ekonomi där länder är beroende av varandra. Där har inte SD något att komma med över huvud taget.
Annonser

Etiketter: , , , ,

8 svar to “Därför slipper vi SD i Bryssel”

 1. Robert Says:

  Analysen är något torftig. Det där om väljarnas förmåga att inse vad som handhas av riksdagen och vad som beslutas i EU kan ifrågasättas. Det har ju faktiskt varit möjligt att få mandat i EU-parlamentet genom att säga sig vilja arbeta för ett svenskt utträde (miljöpartiet och vänsterpartiet), fastän den frågan hör hemma i riksdagen.

  Varför skulle det vara omöjligt för just sverigedemokraterna att slå mynt av det EU-motstånd som en stor minoritet i Sverige står för? Andra har lyckats. Det låga valdeltagandet innebär inte att tröskeln blir högre för sd, snarare tvärtom.

  Visst krävs det uppmärksamhet, men tro inte att sd kommer att glömmas bort. Det finns anledning anta att medierna kommer att tycka att det är mycket intressant att spekulera i om sd kan komma in i EU-parlamentet eller ej.

  Du skriver: ”På EU-nivå handlar det om att skapa de stora institutionella ramarna för europeiska konkurrenskraft med allt vad det innebär i en sammanlänkad ekonomi där länder är beroende av varandra. Där har inte SD något att komma med över huvud taget.” Kanske det, men tror du verkligen att den vanlige väljaren, när han eller hon ska bestämma sig i valbåset, funderar på ”de stora institutionenlla ramarna för europeisk konkurrenskraft”?

  (Nej, jag är inte sverigedemokrat. Jag har röstat på folkpartiet hela livet. Det är bara din analys jag har invändningar emot.)

 2. Tobias Says:

  Du verkar ju uppriktigt talat lite tappad bakom vagnen. Din analys håller inte för fem öre. För att du inte ska skämma ut dig mer än du redan har gjort kan du väl ta och läsa Sverigedemokraterna Europapolitik.

  http://www.sverigedemokraterna.eu
  http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_id.php?action=fullnews&id=236

 3. André Assarsson Says:

  Robert,

  1. Angående rätt frågor på rätt nivå så är jag inte lika säker som du på att MP:s och V:s mandat i EP beror på just utträdeskravet, snarare att de etablerade partierna har en väljarbas att utgå ifrån från riksdagsval med idéer att driva. Det kan också förklara varför MP och V är proportionerligt stora i EP med mandat som i Riskdagen.

  2. Angående lågt valdeltagande så har du rätt i att låga trösklar så klart öppnar upp för mindre o-etablerade partier. Samtidigt konkurrerar SD redan både med junilistan och sofflocket som ”missnöjesmarkeringar” på den nivån och saknar den breda väljarbas som etablerade partier har att utgå från i ett mobiliseringsval. Jag är inte övertygad om att det finns en tillräckligt bred grund av redan övertygade för att klara gränsen – runtom i kommunfullmäktigen i Sverige står t.o.m. stolarna tomma i brist på folk för SD:

  3. Angående finanskrisen. Nej, gemene väljare tänker måhända inte specifikt på de stora spelreglerna för marknaden på EU-nivå, däremot är många oroliga och känner stort behov av åtgärder. Stödet till bilindustrin kan lika gärna komma från EU-nivå för Volvoanställda i Göteborg eller andra reformer för att klara krisen. Min poäng med ”institutionella ramar” var att det snarare är rätt väg att gå än att satsa på miljardpaket till olika branscher i bidrag.

  Avslutningsvis; Nej, jag är ingen statsvetare eller expert på sverigedemokraterna. Jag är aktiv moderat och har så klart ett intresse av att slippa såväl socialdemokrater som sverigedemokrater i Europaparlamentet. Däremot delar jag gärna med mig av reflektioner inför uppenbara faktorer som kommer att spela roll inför valet den 7 juni. Kriterier som skiljer sig markant från ett riksdagsval.

 4. André Assarsson Says:

  Tobias,

  Great. Inga argument presenterade. Bara hänvisningar direkt till sverigedemokraternas sidor om EU-politiken. Det håller. Verkligen.

 5. Johan Larsson Says:

  Sd kommer nog att göra ett bra val. De är extremt starka på nätet och kommer därmed att få många av sina väljare att rösta i EU-valet.

  Vi får se när den dagen kommer, men jag är personligen övertygad om att Sd kommer hamna närmre 2 mandat än att inte få något mandat alls.

 6. Patrik Ohlsson Says:

  Det kanske förvånar André, men verkligheten som Tobias presenterar håller. Det är fakta om Sd’s EU-politik och därför det mest relevanta som kan användas för att kontra dina fabuleringar.

  ”Fel nivå”

  Är väljarna smarta så lägger de inte i ännu ett val sin röst på de gamla partierna, som i EU-parlamentet alla vill sälja svenskt självbestämmande till lägstbjudande. Du verkar helt omedveten om att dina egna önskar en gemensamt fastlagd EU-politik även kring invandring och integration, d.v.s. just att de frågorna inte *heller* längre ska få avgöras av de enskilda EU-medlemsländerna.

  ”Inget missnöje”

  Vad du skriver här att du tror att 100% av väljarna okritiskt skulle vara FÖR fortsatt svenskt EU-medlemskap. Senast jag läste en opinionsmätning om detta (har letat efter referens, men inte hittat) så var ca 25% av väljarna FÖR ett EU-utträde. För dem av dessa som inte med sin röst samtidigt vill stärka den ohyra vi känner under namnet kommunism, finns bara ett parti att välja på. Bristande potential är nog det sista vi sverigedemokrater skall vara rädda för, inför EU-parlamentsvalet.

  ”Sofflocket lockar.”

  Så är det och det anses inom partiet som den största faran att våra sympatisörer skall vänta till riksdagsvalet 2010 att rösta på oss. Många känner en hopplöshet inför hur litet deras röst kan påverka EU-monstret. Det kan jag visserligen förstå, men var och en borde göra det lilla de kan och gå till valurnan. För om alla gjorde det, skulle det göra skillnad!

  Riksdagspartister brukar dock tvärtom dig påstå att röstskolk gynnar Sd. De har fel. Du och vi har rätt.

  ”Syns man inte, finns man inte.”

  Sd är främste utmanare, liksom Junilistan var i förra valet. Vi måste förutsätta att media är demokratiska nog att ge Sd liknande utrymme nu som Junilistan fick då. Det innebär då inte fullt lika mycket utrymme som riksdagspartierna får, men det stoppade som bekant inte Junilistan. Unken kan du vara själv, du arvtagare till den förtryckande överklassen (sug på den).

  ”till skillnad från junilistan finns inga egna förslag att driva på rätt nivå”

  Vad Junilistan hade inför förra EP-valet var väldigt skralt. Många icke-socialister röstade på Junilistan i tron att det var ett EU-kritiskt parti. Dessa är många och känner sig med rätta svikna. De kommer, som föga kontroversiell gissning, att söka sig till andra icke-socialistiska EU-kritiska partier i kommande val. Och som sagt, hur många sådana finns det?

  ”Finanskrisen spelar roll.”

  Jag noterar att du även här bryter mot den allmänna linjen i media, som är att Sd skulle gynnas av finanskrisen. Själv tror jag inte den nämnvärt påverkar Sd’s möjligheter, men om det är i någon rikting så svagt positivt. Folk ser om sitt hus i kristider (vilket kan inkludera vad de röstar på i valen).

  ”stora institutionella ramarna för europeiska konkurrenskraft med allt vad det innebär i en sammanlänkad ekonomi där länder är beroende av varandra. Där har inte SD något att komma med över huvud taget.”

  Hur kan du veta det, som t.o.m. tycker länkning till Sd’s EU-politik är irrelevant i sammanhanget?

 7. infallsvinkel Says:

  Intressant analys. Hur ser du på piratpartiets chanser?

  Mvh.
  Torbjörn
  http://infallsvinkel.wordpress.com

 8. André Assarsson Says:

  infallsvinkel,

  Det är svårt att bedöma Piratpartiet som, likt nya partier, fortfarande lider av barnsjukdomar såsom finansiering och fortfarande väldigt lös ideologisk grund. Jag är skeptisk till nyetablerade partier som ska klara höga procentspärrar och och nå tillräckligt många röster baserat på en fråga – upphovsrätt (och möjligen i någon mån integritet). Det räcker inte till Bryssel. Därtill är upphovsrätten främst en fråga för Riksdagen och inte nödvändigtvis Europaparlamentet.

  Men vi får se. Det är en spännande utveckling och det har hänt mycket i Piratpartiet, bara den senaste tiden. För mig är Piratpartiet snarare en politisk rörelse för några unga människor som annars kanske inte vänt sig till den traditionella partipolitiken, snarare än en seriös politisk kraft att räkna på med nationell- och EU-nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: