Den ekonomiska återhämtningens år

Sannolikt blir 2009 det stora uppvaknandets år i världsekonomin med låg inflation, återhämtning och tillfrisknande av stora kredit- och finansmarknader. Detta har naturligtvis sitt pris. Utslagning av olönsamma företag, upprensning av ineffektiva marknader och krav på betalningar från de som tidigare levt på kredit. Frågan är egentligen vad som föredras. Att sätta sprätt på allt med konsumtion och leva på bekostnad av framtiden eller att faktiskt rensa upp och göra kvitt med skulder? För svensk del förväntas dessutom 2009 tillväxttakten bli bättre än både USA och Euroland, samtidigt som statens finanser är i ordning.

I vanlig ordning kommer den ekonomiska återhämtningen att först och hårdast drabba de som ännu inte fått några fötter in på arbetsmarknaden; ungdomar och invandrare. Sannolikt klarar sig de med högre utbildning bättre än de med lägre utbildningsnivåer eftersom starkt humankapital är mindre känsligt för konjunkturer. Andelen sökande till landets högskolor och universitet kommer sannolikt återspegla detta. Men till syvende och sidst får vi aldrig glömma bort att 2009 kommer bli ett bättre ekonomiskt år än 2008. Vi kommer, i princip, att producera lika mycket som tidigare samtidigt som vi gör upp med skulder och återhämtar ekonomin. Det blir en friskare ekonomi.

Det enda som gör mig genuint orolig inför 2009 är att somliga politiker och ekonomer verkar vilja använda konjunkturers olika cykler som slagträ mot marknadsekonomin i sig själv. Lars Ohly menar exempelvis att detta är ett misslyckande och att lösningen är planekonomi light. Eftersom planekonomi inte leder till välstånd finns det så klart ingen oro för att vi hamnar i konjunkturer – vi kommer alltid ha det lika dåligt. Grattis! Det kommer inte att finnas några varsel i Olofström, Åstorp eller Göteborg eftersom det inte kommer finnas hälften så många arbetsplatser från första början.

Det värsta är inte ett vasst argument för socialism utan ett dåligt försvar av marknadsekonomi. Somliga ber nästan om ursäkt för att vi har marknadsekonomi i Sverige och västvärlden när lågkonjunkturens tillfrisknande lägger ny grund för den välståndsutveckling som lyft vårt land från ett fattigt bondesamhälle i mitten på 1800-talet till ett av världens rikaste länder. Utan recessionen och lågkonjunkturen skulle den expansiva penning- och kreditpolitiken kunna fortsätta och då är det inte längre hus som folk inte har råd att betala utan kanske mat för dagen till följd av bankruscher, hyperinflation och fullständigt kollapsade marknader.

Den ekonomiska återhämtningen har skett förr och nu är den här igen. Därför kommer 2009 bli ett bra år.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Den ekonomiska återhämtningens år”

 1. Carl Svanberg Says:

  André, jag är rädd för att du tyvärr har helt fel.

  Världen över håller centralbankerna just nu på att trycka upp pengar som aldrig förr. Därför råder ett livsfarlig tillstånd av HYPERINFLATION. (Inflation är som bekant ökningen av penningmängden orsakad av staten.) Detta är uppenbarligen en KATASTROF. (Se t ex här: http://www.newclarion.com/2008/12/inflation-envisioned/) Detta kommer inte att sluta bra. I vilket fall som helst är USA:s ekonomi i ett URUSELT tillstånd – och det kommer bara att bli värre av allt att döma.

  Problemet är inte ”krisen”, problemet är allt som politikerna, världen över, gör för att ”rädda” ekonomin eller åstadkomma en ”återhämtning”. Vad politikerna borde göra är att låta marknaden få fungera fritt. Men det gör inte politikerna. De försöker på alla möjliga sätt motarbeta marknadskrafterna. De vill inte låta banker och företag gå i konkurs. De vill inte att de osunda investeringarna ska försvinna. De gör allt vad de kan, genom omfattande inflation, ”rädda” denna sjuka delen av ekonomin på bekostnad av den friska delen av ekonomin.

  Det politikerna gör just nu, världen över, är inget annat än rena VANSINNET. Ben Bernanke har genom sin omfattande inkompetens visat att han har inte en aning om vad han sysslar med. Han vet ingenting om ekonomi. Han räddar inte ekonomin. Han förstör den genom sin inflation. (Den enda centralbankschef som möjligen är värre än honom är Alan Greenspan som är den enskilt mest ansvarige för dagens ekonomiska kris.)

  Lyckas politikerna skapa sin ”återhämtning” kommer det inte att lösa några problem. Det kommer bara att skjuta upp dem, precis som man bara sköt upp dem genom räntesänkningarna i början av 2000-talet. Men detta ledde, som väntat, till dagens kris. Och krisen i början av 2000-talet kom ju av centralbankens lågräntepolitik under 1990-talet. Och så vidare. Det finns dock en gräns för hur länge politikerna kan låna och slösa med pengar, hur mycket de kan inflatera penningmängden. Mycket talar för att vi har nått gränsen nu.

  Återhämtning skapade genom de omfattande statliga interventioner som politikerna föreslår världen över är inte en bra sak. Det är sjukdomen. Krisen är, om marknaden fick fungera fri, vägen tillbaka till ett friskt tillstånd. Det kommer endast och uteslutande att göra saker och ting värre.

  Peter Schiff är en person som du borde lyssna på. Han vet vad han talar om. Kolla in hans tvframträdanden den senaste tiden här: http://www.europac.net/video.asp

  Schiff förklarar på ett mycket pedagogiskt vis hur vi närmar oss ett tillstånd i världen, i synnerhet i USA, som snarare påminner om det i Zimbabwe och Argentina. Det är det verkliga priset för den ”återhämtning” politikerna försöker åstadkomma, istället för att bara låta marknaden få fungera fritt.

 2. Per-Olof Samuelsson Says:

  Jag är rädd för att Carl har rätt här. Det enda roliga är väl att somliga av oss kommer att kunna säga ”Vad var det jag sa?” Klen tröst, ifall inflationspengarna inte hamnar i ens egen ficka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: