Vikten av regeringsduglighet

Det sägs att val avgörs på valdagen. Så är det förmodligen. Men vad är det på valdagen som avgör val? Sakfrågorna är viktiga liksom förmåga att se de problem som väljarna ser i sin vardag. Detta är svenska partier i olika utsträckning duktiga på, somliga är urkassa, men det finns en gren där borgerligheten på allvar shapat till sig: regeringsduglighet. En gren som inte sällan avgör just val när osäkerheten är stor i valet mellan olika partier.

Låt oss inte glömma bort att vi endast haft 4 borgerliga regeringar de senaste 70 åren i Sverige varav en spruckit i brist på regeringsduglighet. Vi har lagt fram förslag som inte uppfattats som trovärdiga av vare sig väljare eller olika bedömare på området. Få har på förhand innan 2006 känt till vem som egentligen blev statsminister vid en borgerlig valseger och ännu färre har fått besked om en gemensam politik som regeringsunderlaget skulle utgöra. Allt det ändrades inför det senaste riksdagsvalet och med det följde maktskiftet. Allt det spelar roll inför 2010.

Därför är dagens besked om rekordhöga betyg till regeringen med snittbetyget 2,87 glädjande eftersom det är högre än någon annan tidigare Göran Persson-regering. Vikten av regeringsduglighet får inte underskattas. Då känns det tryggt att motståndarna heter Mona Sahlin och Lars Ohly medan den egna regeringen uppskattas för sitt arbete i tuffare tider.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Vikten av regeringsduglighet”

 1. Arne Källström Says:

  Jag skulle nog vilja påstå att det berodde mycket att svenska folket var less på Göran Perssons att det blev en höger regering. Och jag tror inte att den kampanj som bedrivs mot Mona kommer att lyckas.

 2. André Assarsson Says:

  Arne,

  Till stor del var säkert missnöjet med en trött Göran Persson en starkt bidragande faktor till varför många sökte sig bort från socialdemokraterna.

  Frågan är emellertid huruvida dessa vill vända tillbaka till Mona Sahlin som kramar Lars Ohly och miljöpartiet med all vad det eländet innebär för en LO-arbetare med skattechocker, bensinpriser m.m.

  Jag håller med dig om att ingen kampanj mot ett enskilt parti eller politiker är något som lockar väljare att rösta på ett alternativ. Däremot är jag övertygad om att partier själva eller politiker själva kan bidra till att väljarna söker sig till ett alternativ. Bland annat genom bristande ledaregenskaper, omdömeslöshet och brist på lösningar inför de problem människor ställs inför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: