Gott nytt år!

Det finns all anledning att reflektera över det gågna året. På många sätt har2008 varit ett politiskt historiskt år som många kommer att hänvisa till en bra tid framöver i debatten. När Barack Obama svär presidenteden, efter att under 2008 blivit vald till USA:s första president med afro-amerikanskt urspung, så gör han det på samma trappor i Washington som dåtidens slavar byggde. Det blir ett magiskt ögonblick med stor betydelse både för USA som land som äntligen kan göra bokslut med sitt förflutna men även för stora befolkningsgrupper. Den amerikanska drömmen lever i allra högsta grad. Just detta får anses vara omvärldens största politiska händelse under det gågna året.

I Sverige har turerna kring FRA-lagen etsatt sig fast på näthinnorna hos många av oss unga politiskt engagerade men jag vill ändå påstå att årets största historiska händelse är att Mona Sahlin som socialdemokratisk partiledare, för första gången på nästan ett århundrade, släppte in kommunisterna till regeringstabuetterna genom röd-grönt-samarbete. Samma krafter som förr kramat diktaturer, gråtit när Berlinmuren fallit och som hyllar Kuba som ideal riskerar att utgöra regeringsunderlag efter en handfallen socialdemokrati. Snacka om reträtt inför sin egen historia och självförtroende som före detta arbetarrörelse. Därför är just höstens utspel om de rödgröna årets största inrikespolitiska händelse eftersom det beslutet är historiskt och stärker alliansens trovärdighet.

Med dessa två reflektioner vill jag passa på att strax efter årsskiftet återkomma med fler reflektioner kring det gågna året men framförallt önska bloggens alla läsare ett riktigt gott nytt år! Vi ses på frihetsbarrikaderna under 2009.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Gott nytt år!”

  1. Alber Says:

    På tal om Kuba, Nyheter24 har gjort ett lysande reportage om Castros Kuba, med flera läsvärda intervjuer.

    kolla in den och sen kan du kanske uttala dig om Kuba.

    Castros Kuba – 50 år med ”el jefe”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: