Konsten att lära sig av andra

När allt fler liknar den pågående finanskrisen och lågkonjunkturen med Den stora depressionen som inleddes med börskraschet i New York 1929 bör vi på bästa sätt dra lärdom av densamma. För snart två månader sedan varnade jag för att president elect Obama kan bli en ny Hoover eller Roosevelt med allt vad det innebär. Den gången, för snart 80 år sedan, följde Sverige inte USA:s ekonomiska politik med New Deal-reformer och kraftiga statliga satsningar. Det förklarar också varför Den stora depressionen inte är ett traumatiskt minne för oss svenskar medan amerikanerna fortfarande ryser så fort tiden kommer på tal.

När krisen slår som hårdast och lågkonjunkturen är ett faktum till följd av att människor och företag använt pengar som inte finns så går det att väldigt förenklat 1) anpassa både statens, företags och konsumenternas plånböcker efter verkligheten eller 2) spendera, konsumera och handla ännu mer för att sedan kalla det för stimulansåtgärder vilket riskerar att förlänga krisen ytterligare. Alltså; vi har ett problem till följd av att vi har handlat för mycket och lösningen, enligt dåtidens Roosevelt och dagens Obama, tycks vara att handla ännu mer. Det var till syvende och sidst ”det glada 20-talet” som föranledde den förra krisen med kraftig inflation.

Enligt vissa ekonomer kan massarbetslösheten under 1930-talet i USA inte enkom förklaras av börskraschen och om detta råder stor oenighet bland många. Men det är egentligen inte intressant att blicka tillbaka och exakt fastställa vad som kom först, hönan eller ägget. Det intressanta är att på bästa sätt klara krisen. President Roosevelt är en av USA:s absolut mest hyllade presidenter och den enda som blivit omvald vid fyra tillfällen (!), vilket inte är möjligt i dag. Sannolikt kan det förklaras av att han var handlingskraftig, retoriskt briljant och upplevdes som en närvarande president men resultatet av den ekonomiska politiken, var med omvärldsmått mätt, föga imponerande.

Det sägs att medan många människor lär sig av sina misstag, lär sig smarta människor av andras misstag. Genom att blicka tillbaka på Den stora depressionen kan vi konstatera att krispaket efter krispaket med riktade subventioner, stora offentliga ingrepp i ekonomin och bidrag till riktade samhällssektorer under paraplynamnet New Deal inte lyfte USA ur krisen förrän egentligen slutet på andra världskriget. Trots Kreugerkraschen i Sverige skonades marknaden från gigantiska offentliga ingrepp, vilket innebar en snabbare återhämtning. Själva depressionen, återhämtningen och tillfriskandet i ekonomin, tilläts i större utsträckning ha sina naturliga gång än i USA.

Avslutningsvis får vi aldrig glömma bort att ekonomiska bubblor, finans- eller penningkriser och konjunkturmönster inte är något unikt för vår tid. Det har hänt förr. På 1600-talet rådde Tulplanhysteri i Holland vars bubbla förlamade dåtidens stormaktsekonomi. På tidigt 1900-tal skedde den första moderna finanskrisen och konjunktursvängningar har varit vanligt under stora delar av förra århundradet. Vi har klarat dessa eftersom vi inte låtit oss hänryckas till att bli fullfjädrade planekonomer och övergivit all tro på människor till förmån för övertro på system. Det är tack vare tron på människors kraft som vi i låg- och medelklassen i dag lever med välstånd som dåtidens kungar inte ens kunde drömma om.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: