Vi älskar att äga

När Europadomstolen i dagarna fastställde att parabol-tv är en mänsklig rättighet kan man inte låta bli att blicka tillbaka och ställa sig frågan: hur hade det Sverige vi 80-talister växt upp i sett ut om andra idékrafter fick bestämma? I början av 1980-talet ville socialdemokratiska kvinnoförbundet med Maj Britt Theorin i spetsen förbjuda parabolantenner. Så här dundrade dåtidens socialdemokrater:

Ge ungarna en chans och låt dem för död och pina slippa reklam i TV. Vårt parti får inte längre huka i den kommersiella högervinden, utan måste gå till en ideologisk motoffensiv mot yttrandefrihetens exploatörer i vilken förförisk slängkappa de än sveper in sig

Maj Britt Theorin på socialdemokraternas partikongress 1987. Källa

Friheten vann och socialismen förlorade. I dag är digital-tv och parabolantenner självklara inslag i svenska hem. Detta tack vare en målmedveten idéburen debatt från bland annat Moderata Ungdomsförbundet med kampanjer för yttrandefrihet kunde vi 80-talister växa upp med fler tv-alternativ. Mina starkaste tv-minnen som barn är inte Vilse i pannkakan utan Tv3:s satsningar på bl.a. Ghostbusters. Jag hade möjligheten att se båda och jag tänker slåss för att framtidens generationer ska kunna välja bland ännu fler alternativ.

Gör allt detta parabolantenner till mänskliga rättigheter? Yttrandefriheten bör gå hand i hand med äganderätten och det måste rimligen vara upp till ett fastighetsbolag att sätta sina egna regler om parabolantenner. I mina ögon håller rättighetsbegreppet på att urholkas. Det börjar gå inflation i mänskliga rättigheter. När stora delar av världens befolkning inte har tillgång till grundläggande mänskliga rättigheter som grund för överlevnad, riskerar vi att färre tar problemen på allvar när parabolantenner nämns i samma andetag.

Det finns fler anledningar till att vara försiktig med rättighetsbegreppet. Det klingar positivt och ingen vill egentligen vara elak och ta ifrån någon annan dess rättigheter. Man vill inte gärna förneka någon rättigheter. Men vad innebär det? Jo, i grunden innebär en rättighet per automatik någon annans skyldighet. Om jag har rätt till yttrandefrihet, är någon skyldig att låta bli att inskränka denna med t.ex. censur. Om jag då, enligt lag, har rätt till parabolantenner så är någon annan skyldig att tillgodose mina behov av dessa.

På samma sätt som 1980-talets frihetsvänner slog sönder socialdemokraternas förbudsiver ska vi unga frihetsvänner på 2000-talet ta strid mot yttrandefrihetens fiender. Men 2000-talets frihetskamp kan inte föras med 1980-talets förutsättningar. Vi vann debatten om informationsfrihet, parabolantenner och digital-tv. Men vi håller på att förlora delar av äganderättsdebatten när upprepade inskränkningar accepteras av äganderätten och frukterna av densamma.

Om fastighetsbranschen inte är tillräckligt attraktiv byggs det inget. Om inte krogbranschen är tillräckligt intressant, eftersom krogägare inte får sätta egna regler om rökning, görs inga satsningar. Om inte äganderätten skyddas som en viktig mänsklig rättighet mot parabolanetenner, minskar intresset för att värna densamma och sprida den till de delar av världen där skillnaden är liv och död – snarare än SVT och TV 3.

Om man inte vet vart man ska, då spelar det ingen roll vilken väg man tar i politiken. Vi unga frihetsvänner älskar att äga och vet att vi vill ha ett samhälle där äganderätten är en mänsklig rättighet. Detta medan parabolantenner inte är en fråga för staten att reglera utan ett föremål för förhandlingar mellan hyresgäster och fastighetsägare. I mina ögon hade fastighetsbolag som förbjöd, något så naturligt inslag som, parabolantenner inte överlevt särskilt många år på marknaden eller vunnit många hyresgäster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: