När samhällskroppen talar

Begreppet folkhälsa är vida omdiskuterat och sällan uppskattat i stora delar av EU medan framförallt nordiska länder tenederar att omfamna begreppet allt sedan paret Myrdals tid i Sverige. Ett av mina starkaste politiska minnen om begreppet är från en debatt på Köpenhamns rådhus mellan ungdomsförbunden i Öresundsregionen. En svensk SSU:are utbröt i talarstolen något i stil med: ”Staten måste ta ansvar för sin befolkning, vi måste förbjuda skadliga saker för annars blir det som i Danmark där snittåldern är lägst i Norden!” varpå en ung dansk konservativ replikerade blixtsnabbt: ”Ja, men så lever vi mycket lyckligare också!”.

När Finland i går ville förbjuda godis föreställande lakritspipor var detta bara ännu ett utslag för när samhällskroppen talar till människokroppen. Vad är det då skillnaden dessa emellan? Jo, antingen har var och en av oss varsin människokropp som vi själva tar ansvar för eller så ingår vi alla i en större samhällskropp. Om jag t.ex. inte motionerar varje dag eftersom jag inte hinner eller värderar min tid annorlunda så gör jag livet sämre för alla andra, enligt folkhälsopolitiker, eftersom jag inte bidrar till att förbättra samhällskroppen. Men är verkligen en välmående samhällskropp ett välmående samhälle?

Att över huvud taget betrakta människors kroppar, hälsa och mat- eller dryckesvanor som extremt prioriterade angelägenheter för andra (ja, det spenderas miljarder varje år med eget ansvarigt statsråd) och därmed i stor utsträckning något att bestämma över bör ifrågasättas. Det är allvarliga inskränkningar i människors frihet och rätt att faktiskt själva kunna forma sin vardag utifrån sina förutsättning och önskemål. Vissa älskar motion, träning och idrott flera gånger i veckan medan andra nöjer sig med att ta långa promenad vid tillfälle.

Det finns poänger med regleringar i syfte att förebygga kränkningar av människors liv och vardag med allt elände som t.ex. följer av alkohol eller droger. Men i sammanhanget hamnar det viktiga arbetet helt i skymundan när folkhälsobyråkrater och politiker jagar hela befolkningen med förbud mot lakritspipor eller förbud mot att kunna köpa en flaska vin till maten en sen tisdag kväll.

Än värre är att det personliga ansvaret till slut glöms bort. Redan som barn får vi lära oss att ta ansvar för våra egna liv med förebilder i vår omgivning och kunskap i skolan. Men i takt med att staten redan från början förbjuder oss från möjligheten till det egna ansvaret får vi heller ingen ärlig chans att utvecklas av egen kraft. Min utgångspunkt är att alla människor vill, mår bra av och kan ta ett betydligt större ansvar än vad många folkhälsopolitiker vill göra gällande. Har man den grundsynen blir också alla resurser och allt ljus riktat på de som av olika skäl inte klarar det egna ansvaret, just eftersom dessa inte längre försvinner i mängden, när inte alla ska jagas.

Hur ska det här sluta då? Vi får se. Det börjar med förbud mot lakritspipor. Om samhällskroppen får fortsätta tala har vi snart statligt monopol på hamburgerförsäljning, fettskatter lika stora som momsen, 30 års gräns på Systembolaget och illegal smuggling av chipspåsar då dessa är strikt förbjudna.

Förresten; akta er för bilgodis, man kan faktiskt råka illa ut i bilar och är således ingenting för barnen att äta.

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “När samhällskroppen talar”

  1. cleo Says:

    Sådant här måste ju stoppas. Finns det någon vetenskaplig undersökning gjord som säger att vi kommer att må bättre om vi får fler förbud? Vad händer med vårt psykiska välbefinnande när allt blivit detaljstyrrt? Jag varken röker, dricker eller äter godis men jag vill ha kvar friheten att kunna göra det. Det måste till en folkrörelse mot det här tramset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: