Årets julklapp: Trygghet

Det visade sig att årets kommersiella julklapp blev ”en upplevelse”. Med en rättsstat på reträtt efter en systematisk nedmontering och bantning av vårt rättsväsende upplever allt för många svenska allt fler obehagliga upplevelser. Otryggheten sprider sig i Sverige. Därför är Fredrik Reinfeldts jultal något av årets riktiga julklapp. Det är back to basic som gäller. Om inte staten klarar sitt grundläggande ansvar om upprätthållande av lagen kan det inte sättas höga förväntningar på andra samhällsinstitutioner såsom banker eller kreditväsende.

För många av oss ungdomar är otryggheten en närmast naturlig upplevelse i vardagen. Unga killar är ofta usatta för misshandel eller stölder medan unga tjejer knappt våga gå hem från krogen om lördagskvällarna. Många äldre sover inte tryggt om nätterna, trots säkerhetsdörrar med dubbla lås. Bevakning- och säkerhetsbranschen med företag som Securitas tjänar hundratals miljoner och går bättre än aldrig tidigare. Det måste vara fel någonstans. Och det är det.

Nedskärningarna i rättsväsendet får aldrig direkta synbara effekter. Därför har socialdemokratiska regeringar retirerat inför samhällsproblemen och skyllt på att välfärden behöver alla resurser. Nu lyckas en moderatledd regering sänka skatterna, öka välfärden och skärpa rättsväsendet genom att göra det mindre lönsamt att vara brottsling och mer lönsamt att arbeta. Friheten i Sverige fick ökat mod i dag. En kränkning av en annan människas liv eller egendom är en grundläggande frihetsinskränkning. Nu visar staten mindre tolerans inför detta. Gott så.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: