Hej då, Svenska spel!

Det förlegade spelmonopolet har länge varit en ursäkt för staten att tjäna pengar på en marknad som kan beskrivas som allt annat än kärnverksamhet. Många påtryckningar har gjorts från krafter som Moderata Ungdomsförbundet att göra upp med spelmonopolet. Senast var på moderaternas partistämma i Gävle 2007 när ombuden till slut beslutade att inte ställa sig bakom Svenska spels monopolsituation. Nu verkar det som att den statliga utredningen kommer till liknande slutsatser, även om det fortfarande finns tveksamheter i densamma.

Syftet med ett statligt spelmonopol är att motverka spelberoende men kassakon och hungern efter att dra in pengar från verksamheten har gjort staten spelberoende. Vi i de yngre generationerna känner inte igen oss när förlegade monopol förbjuder företag från pokerspel i Sverige när det samtidigt är möjligt på Internet med bara några musklick. Vi känner inte igen oss när butiker inte får lov att tillhandahålla tjänster och erbjudanden som vill utmana en monopolist. För oss är konkurrens, mångfald och öppenhet naturliga inslag som skapar ett personligt ansvar. Ett ansvar vi själva tar bäst och inte politiker åt oss.

Detta är givetvis en principiell fråga. Antingen tar vi hand om oss själva med stöd från familj och vänner att inte hamna i ett spelberoende med allt vad det innebär. Eller så gör politiker det med förbud, regleringar och lagar som omöjliggör ett större utbud och konkurrens med allting positivt som följer utav det. Det måste finnas gränser. Annars riskerar ansvaret förskjutas helt åt samhället med ödesdigra konsekvenser för friheten. Tänk om vi inte längre kan ta ansvar för maten vi äter, ska då staten införa monopolförsäljning på hamburgare? Eller ännu värre; Tänk om för många bara konsumerar skräplitteratur och riskerar bli obildade? Ska vi då införa monopol på bokförsäljningen? Givetvis inte.

Därför blir det något av hyckleri när samma statliga utredning vägrar att släppa taget för kasinon, spelautomater eller poker på internet. Där finns så klart de största pengarna att håva in för staten. Återigen har det statliga spelberoendet tagit överhand samtidigt som stora delar av svenska folket idiotförklaras. Det är istället hög tid att idiotförklara förlegade monopol och trycka på det personliga ansvaret. Nedmonteringen av statens spelberoende har bara börjat, vi är många som kommer att lägga grunden för resten. Hej då, Svenska spel!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: