Därför finns inte Nobelpriset i politik

Jag nåddes av nyheten att Barack Obamas nya energiminister blir Steven Chu, Nobelpristagaren i fysik år 1997 och många välkomnar beskedet med motiveringen att han behärskar spjutspetskunskaper om renare energikällor. Det betvivlar jag inte men har någon reflekterat över det faktum att Chu ska bli politiker, inte fysiker, och att det finns en anledning till varför det inte finns något Nobelpris i politik?

Efter snart ett decennium som engagerad i den politiska förtroendebranschen har jag, ibland den hårda vägen, lärt mig många viktiga lärdomar. En av dessa är att känslan för politik, att kunna lösa samhällsproblem med hjälp av en egen övertygelse som kan kommuniceras på bästa sätt, inte är detsamma som att vara expert inom ett område.

Tvärtom är det ett helt nytt område i sig själv. Det enda sättet att tävla i området är att söka förtroende som politiker och be om stöd från andra för sina egna övertygelser. När Chu blir energiminister sker det på grundval av hans goda rykte och djuplodade kunnande inom ett område.

Det i sig är utmärkta kriterier för en politisk tjänsteman men en minister bör vara expert på politik. En skicklig politiker har inte sällan gedigna politiska erfarenheter. Chu saknar helt detta. En skicklig politiker har inte sällan en grundläggande ideologi eller idé om hur samhället bör organiseras för att inte ramla i fällan att tycka för tyckandets skull utan istället sträva efter ett mål. Chus grundläggande idégrund är för många helt okänd. En skicklig politiker lyckas skapa resultat i förhandlingar inom ramen för det tunga arbetet i den representativa demokratin och vinner förtroende för den egna uppfattningen. Che saknar helt både erfarenhet och kunskaper inom detta. Jag är inte imponerad.

Att döma ut USA:s nya energiminister på förhand vore inte rättvist. Däremot ställer jag mig mycket tveksam till möjligheterna för Chu att faktiskt lyckas genomdriva den inslagna Obamalinjen vad gäller ambitiösa klimatmål, miljardsatsningar på grön teknologi och minskningen av växthusgaser. Det räcker helt enkelt inte att vara expert eller auktoritet inom ett visst område när du ska förhandla med näringslivet, särintressen och resten av världen om energipolitiken. Du måste i många fall också ha politiska erfarenheter. Dessa i sin tur bygger på idéer, värderingar och uppfattningar kring hur samhället ska organiseras.

Juryn består av väljare och inte vetenskapsmän. Därför finns inte heller Nobelpriset i politik.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Därför finns inte Nobelpriset i politik”

 1. Robert Says:

  Tycker det är enastående att en expert blir minister. Varför?

  1. Han kommer inte lyssna på experter för att sedan, baserat på förlegade ”ideologiska” övertygelser genomföra motsatsen då han är en mycket kapabel expert själv.
  2. Övriga politiker kommer lyssna på den störste experten bland sina kollegor. Cirkelresonemang, jag vet.

  Känns tyvärr som du kan ha rätt i att Chu inte kommer kunna driva igenom något. Anledningen tror jag är något annorlunda än den du anger, men den finns ändå i ditt inlägg. Mer erfarna politikers småsinthet kommer leda till att de vägrar lyssna på Chus förslag, eller hålla det som sämre. Just för att han inte är politiker. Fenomenet förekommer i alla yrkesgrupper. Alla hatar experten/konsulten/chefen som vet bättre.

  Mina myopiska 2¢.

 2. Nils Dacke Says:

  Tyvärr sitter du för långt in i sandlådan för att kunna tänka klart andre! Problemet med dagens politiker är att dom kan för LITE jämfört med sina väljare och då faller hela den representativa demokratin ihop och politikerförakt breder ut sig. Precis det som vi ser idag. Den representativa demokratisystemet som vi har bygger på att de som vi väljer kan fatta klokare beslut än vi annars skulle kunna göra. Detta stämmer inte längre. Se bara hur frihetspartiet M monterar inför bodströmssamhället i turbo-fart.

  Detta är ett ypperligt val och USA har så många brister i sina energisystem att om dom bara kommer igång med 20% är det tillräckligt. tex. har dom inget heltäckande elnät, lite eller ringa fjärrvärme, inget systemtänk överhuvudtaget. Detta är ingen rocket science men de har inte satsat på nationell infrastruktur utan privat konsumption.

 3. Johan Simu Says:

  Jag misstänker att Chu fått en hel del erfarenheter av att handskas med både byråkrater och politiker under sin tid som chef för LBNL. Personligen tycker jag det finns på tok för få kompetenta ministrar. Har man som minister igen egen kompetens är man helt utelämnad till sina rådgivare. Att en fysiker/ingenjör är energiminister är lika logiskt som att en ekonom är ekonomiminister. Uppfriskande att äntligen faktiskt se någon som faktiskt arbetat med energifrågor som DOE chef. Håller fingrarna för att han kan driva igenom det han vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: