Ohlygänget om socialism

När socialdemokratin gör det historiska steget och släpper in vänsterpartiet som regeringsunderlag bör vi påminnas om vilka värdegrunder partiet vilar på. Deras partiledare Lars Ohly grät som bekant när Berlinmuren föll och har öppet kallat sig för kommunist. Flirtandet med diktaturer och kramandet av Kubas regim är också illavarslande.

Men kanske mest anmärkningsvärt är den ekonomiska politiken där planekonomins grundprinciper fortfarande är högsta mode i vänsterpartiet trots dess uppenbara resultat varit massvält, fattigdom och elände. I socialismens ekonomiska hjulspår hittar vi länder som Kuba och Nordkorea. När socialister talar om demokratiskt ägande finns varken demokrati eller ägande. Bara en liten intellektuell elits övertro på sin egen förmåga att styra hela ekonomier med politiken som medel. Resten är som bekant historia. Och borde så förbli också.

Vårt socialistiska samhälle är först och främst ett demokratiskt samhälle, ett samhälle där folket har hela makten över hela samhället. I dag står ju en stor del av samhället, ekonomin och produktionen, till största delen utanför demokratin. I företagen gäller inte principen en person, en röst, där är det ägandet som ger all makt. Vi menar att en demokratiskt styrd ekonomi i längden är både bättre och effektivare. I en demokratisk ekonomi tar man bättre tillvara all den kreativitet och all den kunskap som finns hos de arbetande.

Vänsterpartiet om socialism på deras hemsida.

Annonser

3 svar to “Ohlygänget om socialism”

 1. Fredrik Says:

  Dina inlägg är alltid lika slagkraftiga! Heja!

 2. André Assarsson Says:

  Fredrik,

  Tack ska du ha för kommentaren! Det är alltid roligare att göra inlägg när läsarna, på olika sätt, uppmärksammar desamma.

 3. Fredrik Says:

  Jag brukar läsa alla inlägg och har till och med din blogg som startsida, för den är så bra. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: