Skattehöjningar är ett misslyckande

Enligt egen notering står det klart att 91 kommuner i Sverige höjer kommunalskatten i år. Det är givetvis svårt att systematiskt uttala sig om 91 enskilda fall där det alltid kan finnas undantag och skäl till att faktiskt ta ansvar för den egna ekonomin. Tyvärr tror jag att det är extrema undantag snarare än regel. Därför kan inte beskedet tolkas annat än ett misslyckande.

När tiderna blir sämre eller landstingsskatten höjs finns det två vägar att gå för kommunledningarna: 1) Höj skatten 2) Sänk kostnaderna. I teorin går det också att låna pengar men det är så klart helt uteslutet. Tyvärr är det alltid enklare att ta den kortare vägen och genomföra beslut som för stunden framstår som ansvarstagande men samtidigt inskränker människors frihet. Att arbeta och tjäna ihop till att betala skatten är tid som annars kunde spenderats på annat i livet.

Bakom alla siffror och miljoner som snurrar runt i kommunala budgetar döljer sig tusentals timmar av hårt arbete och surt förvärvade slantar. Bakom resultat- och balansräkningar på kommunkontoren döljer sig arbete när föräldrar kunde umgåtts med barnen eller ungdomar som kunde umgåtts med vänner. Bakom powerpointpresentationerna i konferensrummen döljer sig rättvisefrågor om vem och i vilken utsträckning någon annan ska bestämma över de egna surt förvärvade pengarna.

Våra skattemedel går till många bra saker men någonstans finns gränser för kommunal kärnverksamhet och fritidsaktiviteter som borde bekostas av de som använder dessa. I många kommuner tvingas skolbarnen frysa i ödeslokaler i stora grupper med få lärare eftersom kultureliten ska avnjuta gratisföreställningar på teatern. I andra kommuner tvingas äldreomsorgen till situationer där många lämnas ensamma långa stunder eftersom biblioteket köper in tusentals DVD-filmer och hyr ut dessa till gratispriser.

Det kan inte vara rätt. Det måste alltid vara möjligt att sänka kostnaderna och se över verksamheten innan skatterna höjs. I dag finns 91 skäl att fundera över detta.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: