Hej då, bidragspolitiken!

Man ska leva som man lär och lära som lever. Därför blir jag särskilt glad över Gunilla Carlsson, moderat biståndsminister och Per Schlingman, moderat partisekreterare som i dag skriver DN Debatt att det socialistiska och fattigdomsdrivande s.k. enprocentsmålet ska bli ett minne blott. Mycket ekonomisk forskning på området visar att bidragspolitik för länder kan vara skadligt på samma sätt som bidragspolitik kan vara skadligt för människor. Det passiviserar, tillbakahåller och cementerar strukturer.

Samtidigt måste synen på biståndspolitiken förändras till ett resultatinriktat synsätt snarare än metodinriktat, rimligen måste utveckling och resultat vara det viktiga. Detta snarare än en ekonomisk transaktion som tillfälligt lättar samvetet men långsiktigt i bästa fall inte gör någon skillnad. Det finns också situationer där katastrofbistånd och omedelbara insatser kan göra skillnad.

Men långsiktigt måste utvecklingsländerna bli rika på samma sätt som Sverige en gång blev rikt. Att skapa och upprätthålla fungerande institutioner, en rättsstat och marknadsekonomi. Att ska öppenhet, möjligheter till oliktänkande och drivkrafter som belönar utveckling. Jag blir inte imponerad av politiker som bröstar sig och skryter om miljonbelopp i rena bidragsutbetalningar men där resultateten uteblir och i värsta fall förvärras eftersom ingen reell förändring kan komma till stånd. I dag tog ett viktigt steg i rätt riktning.

Hej då, bidragspolitiken!

Annonser

2 svar to “Hej då, bidragspolitiken!”

 1. Masungo Says:

  Redogör gärna för den där ekonomiska forskningen, det skulle vara intressant att läsa.

  Annars verkar de flesta överens om att bistånd är ganska viktigt, varför skulle annars de flesta länder i världen stödja det internationellt överenskomna målet om 0,7% av BNP? Och dessutom i stort sett alla institutioner och organisationer som arbetar med utvecklingsfrågor, inklusive de som inte kan anklagas för att vara ”socialistiska” flumvänster så som IMF eller Världsbanken?

  Om bistånd nu är skadligt, och om (m) nu äntligen ”lever som man lär” som du skriver, varför då behålla 0,7%? ÄR inte det snarare skenhelilgt?

 2. André Assarsson Says:

  Masungo,

  Jag rekommenderar Timbros paper: ”Överhettning i biståndsbranschen?” med goda referenser till bl.a. OECD:s forskning inom området. En av slutsatserna är: ”Ju högre biståndet är, desto lägre är reformtakten i mottagarländerna. Högt bistånd tenderar också att förstärka korruption. I många fall står biståndets effekt i direkt motsats till sitt syfte”.

  Många länder är överens om biståndspolitiken eftersom många länder och politiker har goda intentioner med ädla syften att stödja fattiga områden genom att dela med sig. Problemet är bara att intentioner och resultat inte är samma sak och att många i västvärlden börjat inse att de senaste decennierna av rena bidragsflöden inte hjälpt många länder. Typexemplet är Sydkorea och Nordkorea där länderna gått helt olika utveckling, trots biståndspolitiken. Rimligen är det andra faktorer som styr.

  Jag skriver inte att bistånd är skadligt. Jag skriver att bistånd kan vara farligt och att synen på bistånd måste förändras och fokusera mer på resultat istället för enbart intentioner. Minskningen av anslagen bör sker i motsvarande takt som reformer och förändringar kommer till stånd tack vare andra insatser.

  Att systematiskt slopa allt bistånd utan andra insatser såsom etablera diplomatiska kontakter, frihandel och påtryckningar för reformer inifrån till förmån för fungerande institutioner vore ansvarslöst. Därför ser jag moderaternas utspel som ett steg i rätt riktning. Någon måste våga ta det och det är nu gjort. Jämfört detta med socialdemokratisk passivitet och konsekvent vägran att förändra sin syn på den egna politiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: