Därför har Mona Sahlin fel

Med skrämselpropaganda och hotbilder vill Mona Sahlin på SvD:s brännpunkt måla upp bilden av ett land i ruiner som inte står rustade inför den pågående lågkonjunkturen. Alternativet som presenteras är mer bidrag, mer politik, mindre arbete och mindre människa. Därför har Mona Sahlin fel:

  • Sverige står, till skillnad från en stor del av vår omvärld, väl rustat inför lågkonjunkturen med stora överskott i statens finanser tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik från regeringen. Om socialdemokraterna regerat landet hade vi inte varit lika bra rustat med våra statliga finanser.
  • Regeringen har sänkt skatten för låg- och medelinkomsttagare tvärtemot vad Mona Sahlin påstår vars egna förslag är att betala ut bidrag till barnfamiljer. Mer bidragspolitik alltså. Det är inget annat än populistisk flirtande med vissa grupper i samhället snarare ansvarstagande ekonomisk politik som ser en helhet för att klara lågkonjunkturen. Mer om varför det förslaget är dåligt har jag skrivit om här.
  • I samma artikel skriver Sahlin: ”Det ser mörkt ut för Sverige […] Sverige har fantastiska förutsättningar […] Svenska företag är konkurrenskraftiga”. Hennes företrädare konstaterade att tänkande inte är hennes starka sida men låt oss konstatera att självmotsägelser är ett starkt karaktärsdrag, vare sig det är regeringsfrågan eller synen på landets tillstånd.
  • Jag är övertygad om att det kommer stimulerande åtgärder från Anders Borgs sida men förhoppningsvis handlar dessa om nödvändiga infrastruktursatsningar och breda skattesänkningar snarare än mer bidrag och frikostligt spenderade av surt förvärvade skattekronor. Låt oss reflektera över hur det hade varit om Lars Ohly hade varit finansminister med Mona Sahlin som statsminister i termer av vilken roll staten spelar i en sådan ekonomi. Det räcker att läsa vänsterpartiernas skuggbudgetar för att dra slutsatsen att övertron på politikers förmåga att lösa världsproblem skulle sätta oss i ett sämre utgångsläge för att möta lågkonjunkturen än i dag.
Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Därför har Mona Sahlin fel”

  1. RogKarl Says:

    Tyvärr är nog Mona körd. Finns inget genomtänkt hos henne. Mer likt hopp från tuva till tuva. Vad var det Göran sa ”…hon kan inte tänka…”. det är nog ett för S sorgligt faktum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: