Crazy economics

I mitt förra inlägg ställde jag frågan hur Sverige sett ut om Lars Ohly var finansminister. Bara några timmar senare kom beskedet. En presentation av ett särskilt stimulanspaket genomfördes av Ulla Andersson som är en ekonomiskt sinnad person med båda fötterna fast förankrade i luften. Förslaget tillhör kategorin Crazy economics som är så oansvarigt att det blir galet.

Vänsterpartiet vill köra ut 18,7 miljarder hårt förvärvade skattekronor rakt ut i ekonomin utöver alla andra utgifter för staten i syfte att försöka motverka lågkonjunkturen. Vi går alltså in i en lågkonjunktur eftersom vi levt över våra tillgångar eller på framtiden med alldeles för fördelaktiga lån som nu inte går att betala, vilket leder till en anpassning på marknaden med sämre tider. Då är alltså lösningen från vänster att sätta sprätt på ännu mer pengar(!) så att krisen blir ännu värre en bit fram i tiden. Dessutom ska allt finansieras med upplåning, vilket skjuter allting ännu ytterligare på framtiden då lånen ska betalas. Vi ska alltså leva på framtida generationers bekostnad. Skitsmart. Verkligen. Kör hårt.

Vad som händer just nu på marknaden är en anpassning av ekonomin efter verkligheten. Det är inte kul och det kostar många människor oproportionerligt mycket med tusentals varsel, minskad efterfrågan och små möjligheter att betala viktiga lån. Det är inte kul. Men det är verkligheten. Låt oss istället koncentrera oss på att få ett fungerande finans- och bankväsende på plats som klarar krediterna och utbetalningar för att upprätthålla möjligheter till en fungerande ekonomi. Utan att det kommer på plats kan politiker från höger till väsnter spendera bäst de vill till men det ger inte önskvärd effekt om inte rätt grund är lagd.

Låt oss inte glömma bort att en röst på socialdemokraterna är en röst på Lars Ohly. En röst på Mona Sahlin är en röst på Ulla Andersson. Vänstern försöker, utan framgång, forma ett regeringsalternativ där varje parti kommer att få inflytande om de ska regera tillsammans. Då blir det Crazy economics för hela slanten. Det funkar om man sitter på statlig arvoden som heltidspolitiker utan känslighet inför konjunkturer men fråga dig själv; Har du råd med det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: