Sverige behöver ny kärnkraft

I dag publicerades en av mina insändare i Kristianstadsbladet med kärnkraftstemat och den pågående varselvågen som drar fram över Sverige. Den tillhörande bilden i tidningen är riktigt vacker. Om jag bara hade levt på den tiden hade jag definitivt tagit ställning för kärnkraften.

Ja till kärnkraft

När varselvågen nu drar fram över Sverige med tusentals förlorade arbetstillfällen har vi inte längre råd att blunda för en billig, klimatsmart och effektiv energiproduktion. Det är en förutsättning för konkurrenskraftig industri.Tillgången på klimatneutral och billig el är avgörande för jobb och tillväxt. Därför bör vi satsa på och utveckla den svenska kärnkraften då våra kärnkraftverk snart faller för åldersstrecket.

Bara basindustrin sysselsätter direkt eller indirekt över 300 000 människor. Kostnaderna för elproduktion från kärnkraft är 27 öre/kWh medan vindkraften kostar 47 öre/kWh och biomassa kostar 67 öre/kWh, enligt Elforsk.

Det är helt nödvändigt att säkra tillgången på el till rimliga priser. Sverige behöver kärnkraft om vi ska kunna trygga jobben och välfärden i allt ekonomiskt svårare tider. Riv upp förbudet mot ny kärnkraft nu!

André Assarsson, förbundsstyrelseledamot MUF, Helsingborg

Källa: Kristianstadsbladet.

Annonser

Etiketter:

3 svar to “Sverige behöver ny kärnkraft”

 1. christoffer Says:

  Då vi talar om fina bilder :)

  http://nuclearpoweryesplease.org/

  den är fri att använda för icke komersiella syften. sprid och njut.

  /C – en av skaparna

 2. Martin Tunström (s) Says:

  Jag ställer mig på samma sida som dig när det gäller kärnkraften, dvs. riv upp förbudet, tillåt brytning av uran i Sverige, satsa miljarder på fissionsforskning genom upparbetningsanläggningar och liknande. Men problemet är att satsning på kärnkraft nu först får effekt om 10 år, och då har finanskrisens efterverkningar vänt till ekonomisk tillväxt.

 3. Fredrik Says:

  Man bör lägga till att NY kärnkraft kostar ca 30 öre/kW. Den vi har i Sverige idag kostar nästan hälften så mycket. I denna kostnad ingår allt – även slutförvaring av restprodukterna samt avveckling av kraftverket. Kärnkraften är det enda kraftslag som står för alla sina kostnader.

  Vindkraften kostar 47 öre per kW – men detta efter statliga subventioner. Vindkraft bekostar i dagsläget inte sin egen avveckling. Vi riskerar därför att alla vindkraftverk och dess betongfundament, elkablar mm blir kvarlämnade i naturen efter de tjänat ut. Om vinkraft skulle vara lika ”duktigt” som kärnkraft, och ta hand om restavfallet, skulle elen bli ytteligare fördyrad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: