Alla dessa undersökningar

Det råder inte brist på opinionsundersökningar som inom felmarginaler skapar stora rubriker och små funderingar kring framtidens väljarstöd. Enligt senaste SIFO ökar moderaterna medan sossarna backar, vilket troligen följer den av den övriga trenden där socialdemokraterna tappat mark i takt med att också Mona Sahlins förtroende sjunkit. Avsaknaden av regeringsduglighet, tydlighet och ledarskap straffas av väljarna.

En annan diskussion är den om Sverigedemokraternas vara eller icke vara. I vissa undersökningar är SD ovanför spärren på 4 procent medan andra dömer ut partiets väljarstöd. Andra talar om att många ger uttryck för missnöje i olika undersökningar men inte kan tänka sig rösta på partiet på valdagen. En tredje teori gör gällande att trenden visar någon form av ideologisk förankring. Jag tror inte på något av det.

Det går inte att dra några trovärdiga långtgående slutsatser av undersökningar inom den statistiska felmarginalen. Däremot går det att anta en politisk strategi för att hantera en opposition i fritt fall och ett missnöjesparti som har en reell chans till platser i Sveriges Riksdag. I det första fallet är receptet troligen ännu större allianssamverkan, tydligare och tidigare besked från regeringen och ökat fokus på gammalt hederlig gräsrotsarbete med mer samtal om de problem som människor möter i sin vardag.

I det andra fallet måste debatten mot Sverigedemokraternas intensifieras. Jag ser gärna att Moderata Ungdomsförbundet konfronterar SDU och på allvar jämför vår politik med deras. Vi behöver knappast lida av dåligt självförtroende med vår politik som är rätt mot deras politik som leder fel. I grunden är jag inte heller särskilt rädd för att ge dessa krafter utrymme att synas och marknadsföra sig själva, då det kanske rentav är precis det som behövs. Det saknas i dag ett politiskt stöd för ett parti som gör skillnad på folk och folk, som förenklar verkligheten med enkla s.k. lösningar på svåra problem och som kategoriskt saknar en bred politik för att möta många av de problem som människor upplever.

Däremot kommer det alltid att finnas alternativ för missnöjda väljare; antingen i form av soffan eller missnöjespartier som spelar på tillfälliga och ibland rentav obehagliga strängar som irriterar etablerade partier.  Det såg vi med junilistan som sannolikt inte kommer att kunna stanna kvar i Europaparlamentet inför nästa års val. Det såg vi med Nydemokrati under tidigt 1990-tal men som ingen av första- eller andragångsväljarna över huvud taget kan relatera till i dag eftersom de försvann lika fort.

Låt oss ta debatten mot Sverigedemokraterna istället för att ge partiet fyra års tid i Riksdagen som skulle ge samma redan historiskt upprepad effekt om ett försvinnande i takt med att bristerna i den egna politiken uppenbaras när den ställs inför prövningar.

Annonser

Ett svar to “Alla dessa undersökningar”

 1. Tobias Says:

  ”Andra talar om att många ger uttryck för missnöje i olika undersökningar men inte kan tänka sig rösta på partiet på valdagen.”

  Det har jag inte hört talas om. Snarare är det så att många inte vågar säga att de ska rösta på sd, vilket är bevisat både i Sverige och i andra länder. En sorts Bradleyeffekt, alltså.

  http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

  I sak vore det väl bra om MUF debatterade offentligt mot sd. Ni har ju bangat på det förut. Synd bara att du skriver en massa vänsterfloskler om sd. Det är sådana tendenser som fick mig – och troligen många andra före detta moderater – att lämna partiet:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1145005/sverigedemokraterna-far-stod-av-moderater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: