Om kodnamn

Jag noterar att USA:s president elect Barack Obama får kodnamnet ”Renegade” hos Secret Service, vilket egentligen är totalt politiskt ointressant men som på något sätt intresserar och berör allmänheten som är nyfikna på allt om en av världens mäktigaste personer. Men kanske finns det någon politisk ironi att uttyda mellan raderna i alla dessa kodnamn som byts ut i takt med att presidenter flyttat in och ut från vita huset? Framförallt med tanke på att namnen själv får väljas av familjemedlemmar.

Hur ska man annars förklara att Richard Nixon kallades ”Searchlight” med tanke på Watergateaffären och sökandet efter uppgifter i det demokratiska partihögkvarteret? Eller att vice president Dan Quale, som har kallats en av tidernas sämsta vice president kallades ”Scorecard” för sina fantastiska poänger med citat som: ”The future will be better tomorrow.”, ”For NASA, space is still a high priority.” eller ”The Holocaust was an obscene period in our nation’s history. I mean in this century’s history. But we all lived in this century. I didn’t live in this century”.

På vilket annat sätt kan man förklara att Lyndon B. Johnsons kodnamn var: ”Volunteer” när han som president vid ett av få tillfällen i historien låg bakom införandet av obligatorisk värnplikt i USA i samband med Vietnamkriget? Vad vet jag. Kul kodnamn är det i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: