Folkomröstning är bara en tidsfråga

Debatten om en eventuell ny folkomröstning om EMU:s tredje steg och införandet av euron som valuta i Sverige tycks aldrig riktigt stanna av. I dag kör SvD en rundringning bland våra 19 svenska Europaparlamentariker, trots att beslutet om euron fattas i Riksdagen. Det är på sätt och vis glädjande att nya opinionssiffror visar på tendenser och svängningar med kloka väljare som ständigt är beredda att ompröva tidigare fattade beslut baserat på ny information och ett förändrat ekonomiskt läge. Samtidigt är vi långt ifrån ett eventuellt införande av euron som valuta, trots att en ny folkomröstning bara är en tidsfråga.

Att använda argumentet om att euron är en mer stabil valuta än den svenska kronan och att vi därför i finanskriser och oroliga tider behöver överge vårt effektiva räntevapen är en märklig argumentation. Det är tack vare en självständig penningpolitik och ett räntevapen som vi nu kan anpassa svenska ekonomin efter verkligheten. Det tog trots allt bara några veckor för Riksbanken att justera ränteläget genom att sänka räntan, vilket sannolikt inte skulle kunna ske med hänsyn till ett 20-tal andra länders ekonomier. Vårt enskilt största exportland är fortsatt USA och kort därefter kommer Storbritannien som saknar euron.

Jag vet inte hur jag skulle ta ställning till euron som valuta i en eventuell folkomröstning för tillfället eftersom det beslutet måste fattas utifrån den dagens fakta och verklighet. Men det är förespråkarna av euron som bär skuldbördan och ansvaret för att övertyga om varför vi bör ge upp vårt räntevapen och bli en del av ett valutsamarbete där medlemsländerna medvetet bryter mot stabilitetspakten. Det är som ett stort party där andra länder får betala vissa stordrickares baksmälla. Samtidigt ger euron fördelar på mikroplanet med minskade transaktionskostnader, ökad handel, ökad öppenhet och enkelhet för näringslivet. Det främjar den inre marknaden och välstånd ger som bekant stabilitet.

Sedan arbetsstämman förra året är Moderata Ungdomsförbundet motståndare till införandet av euron som valuta i Sverige. Det är vi ganska ensamma om på den frihetliga planhalvan. Men bara för att man är ensam innebär inte det att man har mindre rätt. Fråga motståndsrörelsen i förtryckande stater eller briljanta entreprenörer i näringslivet. Min uppfattning är att beslutet inte är superallvarligt då valet står mellan två olika rörliga valutor kopplade till fristående centralbanker. Det gör skillnad men ibland går debatten het som om det vore att välja mellan landets undergång eller paradiset på jorden. Vi får se i väntan på nästa folkomröstning.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Folkomröstning är bara en tidsfråga”

  1. scaber nestor Says:

    Det var som fan, en nykter inställning till euron.

    Kul att se :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: