Kompis, det går bra nu!

Enligt den senaste undersökningen från SIFO är moderaterna det enda partiet som ökar med statistik säkerhet och vår stora trovärdighet i ekonomiska frågor i kombination med stor exponering av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg anses vara bidragande orsaker. Det stämmer säkert. Samtidigt är jag övertygad om att utvecklingen är naturlig och följer det generella mönster vi sett i Sverige de senaste mandatperioderna om stort opinionsfall direkt efter maktskifte för regeringen och därefter en återhämtning.

Jag vill minnas siffror på över 30 procentenheter med både Bo Lundgren och Carl Bildt som partiledare för moderaterna men som på valdagen förvandlats till betydligt mer ödmjuka siffror och förlorad strid om regeringsmakten i Sverige. Jag minns hur säkra alla var på maktskifte bland aktiva moderata kampanjarbetare inför hösten 2002 men som förvandlades till dryga 15 procentenheters stöd. Jag minns hur kaxiga socialdemokraterna var inför valet 2006 och hur självsäkra SSU:arna var på alla kampanjer.

Det går, enligt mig, på sin höjd att se mönster och trender i opinionen med två år kvar till ett val. Resten är ungefär lika trovärdigt som horoskopen i tidningen eller Thomas Östros skuggbudget. Däremot finns det mycket som talar för fortsatt alliansstyre i Sverige inför valet 2010:

  • Fredrik Reinfeldt vs. Mona Sahlin 3-0 efter superveckan efter tre debatter i SVT och SR. När till och med Aftonbladets läsare är rörande överens behöver vare sig Lena Mellin eller Bo Inge Andersson tvivla om vem som uppbär högst trovärdighet att regera Sverige som statsminister.
  • Det svenska ordförandeskapet i EU 2009 innebär en stor möjlighet för Sverige och Fredrik Reinfeldt att som statsman för Europeiska Unionen göra skillnad i världspolitiken och uppbära ännu större trovärdighet som ledare. Förhoppningsvis innebär det här ordförandeskapet att Sverige gör skillnad i världen istället för att världen gör skillnad i Sverige som senast i form av kravallerna 2001.
  • Det allmäna valet till Europaparlamentet 2009 innebär ett slag om vilket som är Sveriges ledande Europaparti. Moderaterna ställer upp med utrikesminister Carl Bildt med EU-erfarenheter som slår många av unionens regeringschefer på fingrarna, Gunnar Hökmark som är vice ordförande i största partigruppen i Europaparlamentet (EPP-ED) och en omkandiderande Christofer Fjellner som är parlamentets näst yngsta ledamot som symboliserar framtid, framåtanda och trovärdighet bland de viktiga förstagångsväljarna. Detta ska sossarna matcha med Marita Ulvskog, Jan Andersson och avdankade ministrar som inte tycker riksdagen är fint nog. Grattis, verkligen!
  • Lågkonjunkturen och finanskrisen skapar oro bland många samtidigt som regeringen visar på hög trovärdighet att hantera frågan. Traditionellt sett brukar lågkonjunkturer drabba sittande regeringar men tack vare den säkra framförhållningen med två år kvar till valet går det att utifrån hög trovärdighet bland väljarna möta krisen med ledarskap och regeringsduglighet. Istället för siffror i a-kassan och teknokratiska mickeldiskussioner får frågorna ett makroperspektiv, nu ställs Reinfeldt mot Sahlin och Borg mot Östros. Där vinner moderaterna.
  • Moderata Ungdomsförbundet har kanske aldrig tidigare varit så politiskt och medlemsmässigt starka som nu i svensk politik i jämförelse med konkurrenterna. Vi är Sveriges största politiska ungdomsförbund som samlar närmre 10 000 betalande medlemmar med aktiv verksamhet i samtliga av Sveriges län och i ännu fler orter och kommuner. Det parti som lyckas vinna förstagångsväljarna vinner traditionellt sett också valet och flera gånger har vårt kampanjmaskineri testats mot vänsterns i bland annat Almedalen, på europride i Stockholm och på skolkampanjer. Vi har alltid vunnit förkrossande mot vänstern som efter skandaler, medlemsfusk och turbulens inte kan matcha vår kampanjstyrka. MUF kommer att avgöra valet 2010 genom att vinna förstagångsväljarna till våra idéer!
Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: