Stolt demokrat

När argumenten tar slut och hatet mot människors fri- och rättigheter tar över uppstår scener som helgens utanför bokmässan i Göteborg. Antidemokratiska krafters agerande visar på hur viktigt det är med politiskt engagemang antingen som enskild person eller i organisationer med demokratiska grundvärderingar som enar människor. En av de drabbade är medlem i Moderata Ungdomsförbundet och drabbades av fega krafter som inte ska få en millimeter mer utrymme i debatten än i polis- och domstolsrapporter.

Tankarna går till drabbade i Göteborg och alla hjältar i Sverige som engagerar sig politiskt både inom och utanför Moderata Ungdomsförbundet som stolta demokrater med respekt för människors grundläggande fri- och rättigheter däribland yttrandefriheten. Min förhoppning är att sådana här händelser enar demokrater och att vi drar lärdom av det. Mina egna erfarenheter av liknande händelser är att visa på styrka och outtrötligt engagemang för det samhälle där sådana krafter bemöts med argument och rättsstat.

Annonser

4 svar to “Stolt demokrat”

 1. Mr. Hellström Says:

  Hur kan man vara både liberal och demokrat?

  http://christopherhellstrom.wordpress.com/2008/09/29/demokrati-vs-individuell-frihet/

 2. André Assarsson Says:

  Mr. Hellström,

  Det beror först och främst på hur du definierar ”demokrat”. Om du med ”demokrat” som i ditt fall menar rent majoritetsstyre är det givetvis inte förenligt med klassisk liberalism att sätta majoriteten före individen. Det är bland annat därför det bör finnas lagar och grundlagar som skyddar individen från just majoriteten.

  Om sådana lagar införs demokratisk väg med skydd för individuella rättigheter såsom rätten till liv, frihet och egendom för att skyddas av staten som oinskränkbara rättigheter går det så klart fråga sig i vilken utsträckning samhället är en demokrati eller en konstitutionell republik, för att prata statsskick. Den frågan kan du få avgöra.

  Andra och förmodligen de allra flesta, eftersom såväl statsvetenskapliga institutioner som kommunal gymnasieskola lär ut detta, menar att demokrati är något bredare än bara majoritetsstyre och lägger in rättigheter såsom yttrandefrihet, rättsstat och allmän och lika rösträtt för alla medborgare. Onekligen passa inte nazister som misshandlar andra på grund av deras åsikter in i vare sig den första eller senare kategorin.

  En fråga tillbaka; Hur kan man både vara liberal och samtidigt inte förespråka en statlig nattväktarstat och eller rättsstat med ett statligt våldsmonopol? I min värld är statligt skydd av liv, frihet och egendom förutsättningar för ett liberalt samhälle.

  http://christopherhellstrom.wordpress.com/2008/08/13/tankar-kring-staten-och-marknaden/

 3. Mr. Hellström Says:

  När jag säger demokrati åsyftar jag både direkt och indirekt sådan. Att sätta majoriteten framför den enskilde är alltid icke-liberalt. Att vi behöver lagar och regler i ett samhälle råder inget tvivel eller dispyt om, det är snarare majoritetens rätt att bestämma över individens liv, frihet och egendom som det rör sig om i det här fallet.

  Frågan är ju om demokrati är förenligt med rätten till liv, frihet och egendom. I en demokrati, oavsett om det rör sig om en direkt eller indirekt sådan (och oavsett hur konstitutionen ser ut!) så innebär ju demokrati att någon annan än rättighetsbäraren, dvs. den enskilde, tillerkänns rätten att besluta över liv, frihet och egendom.

  Man kan inte både vara för individens frihet (kärnan av liberalismen), och samtidigt vara för en ofrivillig institution (staten), eller demokrati. Jag ser detta som felaktigt, eftersom staten kränker liv, frihet och egendom genom att existera (måste kränka individens rätt på något sätt, antigen genom skatt, eller hindrandet av konkurrens). Att påstå att vi behöver en institution som kränker rättigheter för att skydda rättigheter är en motsägelse – är därför en irrelevant och felaktig ståndpunkt.

 4. Medlemmen som blev misshandlad den 28/9-08 Says:

  Hejsan André! Tack för orden du skrev! Du vet nog vem jag är! Om inte, så kan du fråga någon från Göteborgsdistriktet om mig. Jag vill att vi måste gå ut mer hur vi ska stoppa gatuvåldet och rasismen i Sverige. Dessa frågor är både viktiga inom MUF och resterande landet.

  Mvh

  En stolt medlem i MUF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: