Bo ”Ingen aning” Andersson

Ett favorithatobjekt med politiska analyser är Bo Inge Andersson vid SVT som är mest känd för sina öppna självmål i samband med det senaste amerikanska presidentvalet när partiskhet och den ”fria” statstelevisionen blottade sig. Läs gärna Timbrorapporten ”När SVT valde John Kerry till president i USA” för detaljer. Ett annat smaskigt citat från Bo Inge:

”Ja alltså det handlar ju då nyliberalismen, Friedman kort – det handlar om att staten och ja, även facket ska inte få blanda sig i hur näringslivet, hur kapitalet sköter sig. Det finns ju exempel på det i Chile och Ryssland. I ena fallet kaos, i andra fallet terror.- Bo Inge Andersson i SVT:s Kulturnyheterna, 4 oktober 2007

Men nu är Bo Inge igång igen med sin analys om den pågående finanskrisen och till min förvåning konstaterar han att de statliga ingripandena i samband med 1929 års början på den stora depressionen i USA faktiskt förvärrade krisen. Men det är inte riktigt sant. För det slutade inte med president Herbert Hoovers motvilliga ingripanden utan det gick käpp rätt åt pipan när Franklin D. Roosevelt med sin New Deal-politik höll kvar landet i depression i så länge som 10 år (!) medan Sverige under samma tid tog sig ur krisen på bara några år.

Förhoppningsvis har vi lärt oss något av detta och är särskilt försiktiga innan staten som en garant för lösningar på problem orskade på marknaden och som också bör lösas av marknaden i största möjliga utsträckning. Det är både rättvist och praktiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: