När revolution blir affärer

Jag noterade att Joosefin Tinglöf, distriktsstyrelseledamot MUF Skåne på sin blogg berörde den irriterande Lindexreklamen utifrån ett mer politiskt perspektiv. Trenden är intressant. Det är både märkligt och lite skrämmande att revolutionära massmördare glorifieras samtidigt som röda revolutioner symboliserar förändring till det bättre. Allt detta i kapitalismens namn då affärer och näringsliv tar täten med massiv marknadsföring. Till syvende och sidst kan vi emellertid konstatera att vinstintresset inte är så farligt som många vill göra gällande.

Det är alltså vintstintresset som driver näringslivet i denna riktning. Men inser inte Lindexledningen att samma ideal som anspelas på för att kränga kläder skulle, om de bara fick inflytande, innebära döden för all deras verksamhet? Fattar inte klädesbutiker att Che Guevara inte skulle tveka en sekund att förstatliga deras verksamhet? På vilket sätt begriper inte tshirtillverkarna att Sovjettröjornas märke står för total avsky inför privat ägande och ens tanken att kunna sälja på Internet? Svaret är; Det gör dem förmodligen!

Karl Marx lär ha sagt att ”kapitalisterna är så giriga att de kommer att sälja oss snaran vi ska hänga dem” utifrån sitt synsätt på vinstintresset. På samma sätt var många företag inblandade i affärer och pumpade in pengar i Sovjetunionen innan dess kollaps. Detta trots att samma grundläggande värderingar landet vilade på aldrig ens skulle möjliggjort deras existens. Förmodligen hade Sovjetunionens sammanbrott kommit tidigare och påskyndats om det inte vore för utländskt kapital som flödade in i landet.

Så, vad går att göra åt det? Det enda rimliga är att använda marknadsekonomins egen medicin mot dessa krafter som anspelar på och drar fördel av mörka ideal. Använd konsumentmakt och bojkotta företag som kränger kläder utifrån röda revolutionära ideal. Visst, man kanske inte ska ta allt på så blodigt allvar men smaklösheten i kampanjen är allvarlig nog. Miljontals människor har förtryckts under symboler och fanor som hör hemma på den historiska soptippen eller åtminstone dess skamvrå.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: