Landskrona – SD:s skyltfönster?

Enligt en kommunal opinionsundersökning beställd av Landskrona Posten skulle var tredje SD-väljare 2006 i dag överge partiet från 22,3 procent till endast 14,8 procents stöd. Det är sensationssiffror som går tvärtemot rikstrenden och jag är övertygad om att Landskrona utgör ett viktigt skyltfönster inför valet 2010 till samtliga etablerade riksdagspartiet. Det går att undvika parlamentariskt SD-inflytande men bara genom att först ge dem debattinflytande.

Först och främst är jag inte helt övertygad om att alla svarar ärligt i en opinionsundersökning då det fortfarande inte anses vara helt rumsrent att rösta på Sverigedemokraterna. Många gör det för att visa missnöje mot etablerade partier, andra för att de inte känner sig politiskt hemma någonstans och somliga för att kanalisera sitt vrede över att ingen löser problemen i deras vardag. Samtidigt är lokala undersökningar mer statistiskt osäkra och svåra att på ett fullt trovärdigt sätt utföra. Därför tror jag man ska vara något kritisk.

Samtidigt är jag övertygad om att det går att utläsa en trend i undersökningen. I valet 2006 tillsatte Sverigedemokraterna 12 (!) mandat i Landskronas kommunfullmäktige och vi som bor i kommunens närområde och prenumerar på Helsingborgs Dagblad/Landskrona Posten har tagit del av politiska förslag, utspel och aktiva debattinlägg från SD. Det har naturligtvis varit föga imponerande och inga realistiska lösningar har kunnat presenterats. Bara tomma utspel om ”fler resurser”, ”utreda möjligheter” eller plakatpolitik utan egna konkreta idéer. För hela listan, besök deras hemsida. I takt med detta har också väljarsympatierna troligen sjunkit.

Dessutom går det något bättre för Landskrona med företagsetableringar som skapar framtidstro i staden med dess centrala gyllene läge mitt i Öresundsregionen. Det har säkert också bidragit till minskat missnöje bland väljarna. Allt detta säger oss att lösningen på Sverigedemokraterna stavas Sverigedemokraterna genom att våga låta dem få debattutrymme. Det är först då väljarna kan dra sina egna ärliga slutsatser och domen är inte vacker i Landskrona med ett ras på var tredje väljare.

Låt Landskrona bli SD:s skyltfönster!

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Landskrona – SD:s skyltfönster?”

 1. Tobias Says:

  Sverigedemokraterna har ju inte fått igenom de flesta av sina förslag på grund av de har röstats ner på grund av PK-pajaser som du. Den som tror på denna opinionsmätning gör sig en grov otjänst. De etablerade partierna har inga lösningar på problemen – det har däremot Sverigedemokraterna. Den stackare som trots allt återvänder till de sju systrarna kommer att ångra det.

 2. Tobias Says:

  Demoskop hade mest fel av alla. Av landets opinionsinstitut så var det Demoskop (som gjort denna undersökning) som undervärderade SD:s stöd mest av alla opinionsinstitut inför valet 2006. I september 2006 gav Demoskop SD 1,3% i opinionsstöd. På valdagen samma månad var SD:s resultat 2,93%. Detta innebär att Demoskop undervärderade SD:s stöd med 123%. Så för att räkna ut SD:s verkliga stöd så blir uträkningen: 2,23*14,8% = 33%.

 3. Marcus Friberg Says:

  Precis som du nämner – liksom Stefan Olsson, ordförande Sd Landskrona – är det inte säkert att alla uppger Sd som parti vid en telefonintervju och att det inte är lika skamfyllt vid valurnan.

  Givetvis tror jag också på att släppa in sverigedemokraterna i debatten, men ibland tvekar jag:
  http://www.klaric.se/blogg/archives/2283

 4. Micke Says:

  När man går framåt så starkt som Sd gjort i Landskrona så är det inte förvånande att man tappar väljare. 14,8 % är inte dåligt och fortfarande bäst i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: