Därför John McCain!

Enligt senaste opinionsmätningarna är det fortsatt närmast dött lopp mellan presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama, även om den allra senaste indikerar fördel McCain. Genidraget att välja Sarah Palin som medlöpare är strategiskt briljant men, med liberala mått mätt, politiskt tveksamt.  Synen på sociala frågor såsom abort, homosexuellas rättigheter eller religion kan få vilken frihetsvän som helst att få skrämselhicka och välja allt annat. Ja, till och med Obama. Men inte jag. För mig är valet självklart; John McCain for president!

Först och främst spelar det amerikanska presidentvalet en viktig roll för Sverige. Vissa argumenterar till och med att presidentvalet tillsammans med val av senaten och kongressen är viktigare för svenskarnas plånböcker och därmed livsmöjligheter än ett svenskt riksdagsval. USA är nämligen Sveriges största exportland och som litet land är vi extremt beroende av världsekonomin. Dessutom ligger vi nära Ryssland och är säkerhetspolitiskt beroende av västvärldens hantering av storpolitiken.

Min ursprungliga presidentkandidat var New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani som med sin tydliga brottsbekämpande profil tillsammans med marknadsekonomisk inställning och Europeisk syn på sociala frågor skulle varit en bra president. Nu blev det som bekant inte så. Istället har nomineringen gått till en pålitlig senator med tydlig politisk profil under parollen: ”Ready from day one” med löften om frihandel och sänkta skatter. Men också en hel del mer tveksamma inslag som många gärna vill undvika.

Men när jag vänder mig till Barack Obama ser jag en kappvändare, en pragmatiker och framförallt en oppurtunist som använder förändring i syfte att göra karriär snarare än karriären i syfte att göra förändring, för att använda Sarah Palins egna ord. Jag ser också en protektionist, en skattehöjare och bidragskramare som inte räds för att exempelvis vältra över miljarder med amerikanska skattedollar till jordbrukslobbyn som senator. Jag ser en briljant retoriker som vinner publiken för stunden men som när den retoriska röken har skringrats står utan egna konkreta politiska besked till omvärlden.

För Sverige som litet land är det viktigt att frihandelsavtal, sänkta skatter och ekonomisk politik som stimulerar amerikansk ekonomi och världshandeln kommer på plats. För Sverige som litet land är det viktigt att säkerhetspolitiken formas på förhand med skydd av demokratier och de värden som ligger oss nära hjärtat om fred och säkerhet. För Sverige som litet land med egen EU-kommissionär och inflytande i FN behövs en amerikansk samarbetspartner med erfarenhet.

Därför stödjer jag John McCain!

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Därför John McCain!”

  1. gert jönsson Says:

    du pratar om bra för svensk export till usa det föresätter att det finns dollar att köpa med i mellanklassen vilket håller på att försvinna snabbare varje dag för dag här i ohio går det snabbt utför 8 år med bush har varit katastrofalt mellanklassen håller på att gå under det behövs nått nytt tror inte mcain är nått nytt inte säker på obama men ibland behövs det nya krafter i skutan för bryta trenden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: