Höjd ränta är bra för Sverige

I dag sammanträdde Riksbanksdirektionen som, lyckligtvis helt oberoende från politiker, bestämmer den viktiga styrräntan i ekonomin med beslut om eventuell förändring av ränteläget. I morgon är protokollet justerat och då får svenska folket och den viktiga marknaden beskedet. På ett sätt ska vi vara glada för vår oberoende riksbank som sedan tidigt 1990-tal har tjänat oss väl jämfört med tidigare fasta växelkurs där räntan röstades fram i Sveriges riksdag. Medan debatten lär vara hård i morgon hoppas jag innerligt att direktionen bestämt sig för att höja räntan.

En höjd ränta skulle nämligen innebära att vi på allvar kan bekämpa den skyhöga inflationen som härjar och gör oss alla men i synnerhet studenter (vars inkomst aldrig indexuppräknas) fattigare med allt färre möjligheter i vår ekonomiska vardag. Inflation är inget hett debattämne i svensk politik men fenomenet har fått regeringar på fall, legat till grund för svältkatastrofer och förvandlat rikedom till fattigdom över nätter genom den ekonomiska historien. Att höja räntan skulle hjälpa arbetet med att bekämpa inflation. Dessutom skulle en räntehöjning lättare kunna bidra till att vi snabbare tog oss ur en lågkonjunktur.

Det är inte populärt. Det är inte bekvämt. Det är inte ens lugnande. Men en höjning av räntan är ansvarstagande ekonomisk penningpolitik som får Sverige på fötter snabbare!

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: