Hög tid för renoveringspolitik

Bristerna i svenskt rättssystem både i termer av resurser och utövande blottas återigen när Kristdemokraternas förslag om en särskild ungdomsstol ser dagens ljus. Enligt förslaget ska handläggningen snabbas på med särskild prioritering för att skapa tydligare koppling mellan brott och påföljd. Tyvärr stannar inte problemen vid ungdomsbrott utan fortsätter med överlag låga straffskalor i domstolarna samtidigt som bristen på reurser skapar orimliga handläggningstider.

Nej, istället för att putsa upp fasaderna är det dags att helrenovera svenskt rättssystem från grunden med tillräckliga resurser. Det måste få kosta att skydda människor! Bisarrt nog går det i samma tidning att läsa om kultursubventionerna till landets kulturinstitutioner där biljetter kan subventioneras med upp till 2 000 kronor från allmänheten. Vi har alltså inte råd att handlägga unga brottslingar med all den tragedi som det innebär utan omedelbar verkan från rättsstaten men att betala biljetterna till andras nöjen på kvällar och helger går bra.

Politik handlar om att välja och prioritera. Det är dags att föra en renoveringspolitik nu – av både rättsstaten i termer av ny grund och bättre inredning som klarar uppgiften men även kulturområdet vars oförtjänta guldkantrade tillvaro får betalas av dem som använder den!

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Hög tid för renoveringspolitik”

 1. Nogge Says:

  När du orerar om oförtjänta guldkanter, så tänk lite längre än näsan räcker och inse att kulturen faktiskt håller ungarna borta från kriminalitet.

  Så ju mer resurser vi nu pumpar in i teater, bibliotek och musikundervisning, ju mindre behöver vi senare lägga på rättsväsendet – bra va?

 2. André Assarsson Says:

  Nogge,

  I mina ögon hänger inte Ali, 19 år eller Johan, 16 år på Operan i Stockholm (som fick 350 miljoner kronor) eller på Dramaten (som kom kort därefter i offentliga anslag) för att därefter ta sitt förnuft till fånga och känna gemenskap med samhället. Förmodligen har en majoritet av landets ungdomar mellan 15 – 20 år inte ens besökt någon av dessa kulturinstitutioner. Aldrig. Någonsin.

  Däremot har många besökt en biografsalong eller en fotbollsmatch som i princip är självförsörjande (ja, det finns undantag där också) men det säger heller ingenting om rättsstatens arbete gentemot unga brottslingar. Den som argumenterar för att miljontals kronor ska läggas på offentlig kultur i syfte att rädda unga från brottslighet får gärna presentera trovärdig fakta på området. Till dess köper jag inte den bilden.

  Dessutom; vad är det som säger att all denna kultur måste finansieras offentligt? All kultur före välfärdsstatens tillkomst var helt privat som betalades av donationer, avgifter eller i värsta fall kungahuset vars intäkter förvisso kunde ifrågasättas. Ändå hade vi ett rikt kulturutbud och ett fantastiskt kulturarv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: