Newsflash: Bush bryr sig inte

Enda svenska guldmedaljören under Olympiska Spelen 2008 blev som bekant Pia Sundhage, förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll som lyckades besegra Brasilien i finalen. Nu är laget inbjudna till Vita Huset för att träffa president Bush för en särskild ”meet and greet” som vill gratulera spelarna och laget för sin imponerande insats under turneringen.

Det låter oskyldigt men istället väljer Pia Sundhage att bojkotta arrangemanget och Bush av ideologiska skäl utan att presentera ett enda argument eller vilka idéer det handlar om. Några har spekulerat i om det är Bushs syn på homosexuella då Pia Sundhage själv kom ut som lesbisk i slutet på 1980-talet som spelare. Andra är mer övertygade om att det är landet USA:s värderingar som inte delas av den svenska guldtränaren. Ironiskt nog bidrog Sundhage själv till Den amerikanska drömmen om framgång genom att tro på sig själva när laget vann guld mot annars överlägsna Brasilien.

Jag har all respekt för Sundhages beslut att inte vilja förknippas med den amerikanska presidenten eller besöka maktens korridorer i Washington. Däremot kan jag tycka att det är helt meningslöst då Bush aldrig ens lär få veta det. Vore det inte bättre att åka dit, trycka Bush i näven och säga några hårda politiska ord för att sedan rakryggad stå för att man tagit landets landslag till guld – inte för presidentens eller landets skull utan lagets? Bojkotter är sällan vare sig effektiva eller meningsfulla när ideologi, inte ekonomi, är inblandat.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Newsflash: Bush bryr sig inte”

 1. Danderprafter Says:

  Du visar ju bara hur okunnig du är när du utmålar det som om USA har genomfört någon slags halvbragd och jättesensation som slog Brasilien i finalen. Vi talar om damfotboll.
  Newsflash till dig; USA har vunnit fan så många fler mästerskap än Brasilien.

  USA var, för personer som faktiskt är insatta i idrott, klart större favoriter att ta hem guldet än Brasilien – även om amerikanerna är i en generationsväxling.

  Att man inte orkar fara och fjäska för en gubbe i ett sammanhang som för en svensk är totalt oviktigt är bara normalt.
  Det mest häpnandsväckande är trots allt att det uppenbarligen finns amerikanska ledare i staben som väljer att inte besöka Vita Huset – vilket i amerika är en enorm ära.

 2. Marcus Friberg Says:

  Åka dit och göra väsen av sig är bättre, ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: