SJ har spårat ur

Den massiva kritiken i framförallt Aftonbladet riktat till SJ för dess obgripligt dyra priser, obefintliga kommunikation och värdelösa kompensationer vid upprepade förseningar som nu senast slagit rekord borde rimligen tas på allvar. Istället kommer ett debattsvar från SJ:s ordförande Ulf Adelsohn som ett paket på posten med kritik(!) till media och allmänheten. Snacka om att SJ har spårat ur!

Det är ingen hemlighet att flyget är billigare än tåget i Sverige. Att resa mellan Malmö och Stockholm handlar inte sällan om tusenlappar istället för hundralappar medan flygbolag håller sig runt femhundralappen eller strax däröver. Det är ingen hemlighet att förseningarna på SJ:s resor kostar samhället miljontas kronor och utgör stora hinder för tågresandet i Sverige. Det är ingen hemlighet att ersättningssystemet inom flyget är mer generöst och i större utsträckning litar på och tar hänsyn till konsumenterna.

Allt detta talar sitt tydliga språk och det stora missnöjet är berättigat. Då väljer SJ att spåra ur genom att låtsas som ingenting och beklaga sig för att blivit orättvist behandlade. Det märks att tågbolaget inte är konkurrensutsatt; på en fri marknad har nämligen kunderna alltid rätt!

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “SJ har spårat ur”

 1. AB Sverige Says:

  Tänk så skönt om SJ kunde privatiseras och varför sluta där? Privatisera all kommunal och statlig företagsamhet. Sälj ut skattebetalarnas tillgångar och låt marknaden styra allt! Tänk så skönt att slippa betala skatt och lön till politiker som Adelsohn.

 2. Robert S Says:

  Jag vill inledningsvis inte gå i försvar för SJ. SJ och svensk tågtrafik har många brister vilket jag som mångårig SJ-resenär kan vittna om. Inte desto mindre vill jag vända mig emot diverse debattörer som ofta osubstantierat menar att flyget är billigare än tåget. Jag reser ofta kors och tvärs i landet, och jag har vid mina personliga undersökningar funnit att SJ i princip alltid ser till att lägga sig under jämförbara flygpriser.

  Så hur menar du med att ”Det är ingen hemlighet att flyget är billigare än tåget i Sverige. Att resa mellan Malmö och Stockholm handlar inte sällan om tusenlappar istället för hundralappar medan flygbolag håller sig runt femhundralappen eller strax däröver”?

  Jag genomförde nyss en liten undersökning på sträckan Stockholm-Malmö denna vecka. Nedan redovisas lägsta priser med SJ, Malmö Aviation och Sterling. Resor som påbörjas före 07:00 är inte med, där finns i flera fall billigare biljetter att köpa, särskilt hos SJ.

  Undersökning genomförd under perioden 20:00-20:15 idag måndag.

  Imorgon tisdag, SJ X2000 613:-, Malmö Aviation 1215:-, Sterling 1099:-.
  Övermorgon onsdag, SJ X2000 557:-, Malmö Aviation 1314:-, Sterling 613:-.
  Torsdag SJ X2000 724:-, Malmö Aviation 1215:-, Sterling 505:-.
  Fredag SJ X2000 779:-, Malmö Aviation 814:-, Sterling 899:-.
  Lördag SJ X2000 640:-, Malmö Aviation 1314:-, Sterling 849:-.
  Söndag SJ X2000 640, Malmö Aviation 1215:-, Sterling 749:-.

  Av de undersökta dagarna finner jag att under endast en resdag har
  Sterling ett erbjudande som är billigare än SJ:s. Övriga dagar är SJ:s
  priser strax under eller väsentligen under Sterlings.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: