Fred i vår tid

Konflikten i Georgien diskuteras flitigt och utvecklingen är oroväckande på flera sätt. Några korta reflektioner:

 • Georgien är en demokratisk suverän stat; inget ryskt argument rättfärdigar att gå in i något annat land. Det har hänt förr. Precis som Nazityskland hänvisade till etniska gruppers behov av skydd eller Sovjetunionens säkerhetspolitiska argument är det bara dåliga ursäkter för att ockupera och styra.
 • Nej, Georgien bär inte skulden för konflikten efter ingripandet i samband med OS-invigningen borta i Kina. Det gör Ryssland. Dessutom är det inte Rysslands sak att avgöra hur Georgien hanterar Sydossetien som i The Economist beskrivs som: ”a tiny territory run by Russia’s security forces and a clique of local thugs who live off smuggling goods and pocketing Russian aid money”. Källa
 • Jag tror tyvärr inte att EU är en samlad kraft att räkna med på allvar i dessa sammanhang. I alltför stor utsträckning ser EU:s medlemsländer först till egna intressen och därefter till unionens samlade intresse att fördöma Rysslands agerande. Gasledningar, oljedeals och ekonomiska affärer tycks ibland stå ivägen för ett kraftfullt fördömande. Istället stryks skurkarna delvis medhårs.
 • Nej, Ryssland respekterar inte säkerhet och fred. Ryska utrikesministern avslöjar sig själv när han uttryckte sig till USA: ”At some time it will be necessary to choose between supporting this virtual project and a real partnership”. Källa. Demokratiska Georgien betraktas som ett virtuellt projekt, så mycket för det fredssnacket.
 • Underskatta inte Sveriges och Fredrik Reinfeldts roll i sammanhanget. Nästa år är Sverige ordförandeland i EU och om konflikten fortsätter spelar vår statsminister som EU-ordförande en kritisk roll i arbetet med att säkerställa fred i vår tid.
Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Fred i vår tid”

 1. anton Says:

  Tyvärr.din uppfattning om vad Rienfeldt och EU kan åstadkomma
  gav i allafall ett gott skratt.måste reta USA och EU att ryssland har fått ett starkt ledarskap som dom inte kan styraoch ställa med.

 2. Blogovski Says:

  Ett lands suveränitet går inte över mänskliga värderingar. Sen när är det ”land över folk” och inte ”folk över land”? Eller ok att raket beskjuta bebodda områden?

  Ryssland har ett stort intresse i att hålla Kaukasus stabilt. Eller har du som andra glömt Beslan? Du borde ta och kolla upp i vilken republik Beslan ligger i.

  Georgien har sitt ansvar i det hela, såväl Ryssland. Att Ryssland inte skulle respektera säkerhet eller fred efter Beslan är ju inget annat än lögn och dumdristigt uttalande.

  Tydligen är du inte så påläst om konfliktens bakgrund. Det Lavrov menar är USA involvering i att träna, utbilda och upprusta den Georgiska militären och USAs ställningstagande i konflikten. När nu dom har använt det mot de Ryska trupperna.

  Underskatta inte medias och politikers förmåga i att skapa opinion.

 3. Marcus Friberg Says:

  Jag håller med dig – men är inte lika säker på att Sverige har någon avgörande röst i denna frågan.

  Och i dagar då Sovjets intåg i Prag uppmärksammas på 40 års-dagen, är det samma mönster som går igen: Ryssland/Sovjet visar muskler och aggresivitet mot de (tidigare) satellitstater som närmare sig väst.

  Vad kommer här näst? Ukraina?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: