Sverige markerar i OS?

Det blev stor uppmärksamhet när Darfurflyktingen Lopez Lomong, 1500-meterslöpare utsågs till USA:s fanbärare i samband med invigningen av OS i Kina. Många såg det som en politisk markering då Lomong själv är engagerad politiskt i Darfurfrågan och valet, som genomfördes av amerikanska delegationen, är säkert ingen slump.

När det i går blev klart att Sveriges fanbärare är Christian Olsson, skadad trestegshoppare blir naturligtvis frågan; är detta också en politisk markering? Inte kan Sverige vara sämre som aktör på världsarenan än stora påstådda världspolisen USA? Klart det måste vara en markering. Christian Olsson som är göteborgare må inte vara från krigshärjat område (nej, 2001 års toppmöteskravaller var inte krig) men han är skriven i Furstendömet Monaco mest känt som Europas stora skatteparadis.

Med en moderatledd regering skickar alltså Sveriges Olympiska Kommitté en lågbeskattad Monacobo som fanbärare. Är det en politisk markering? Vad vet jag, en bra konspirationsteori är det i alla fall. Själv anser jag, till skillnad från stora delar av politiksverige, att friidrottare ska få vara i fred och ägna sig åt vad de är bäst på; friidrott medan politiker borde ägna sig åt politik. Det är och bör vara två skillda saker.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Sverige markerar i OS?”

  1. kakmonstret Says:

    Instämmer. Det är inte de aktivas sak att stå för de politiska markeringarna. Eventuella protester mot Kina borde ha genomförts och utvärderats redan då de föreslogs som värdland, för nästan ett decennium sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: