Recension: Afasi & Filfthys Jobb

Just nu lyssnar kidsen på en populär hiphoplåt med Afasi & Filfthy som heter Jobb. Bara på YouTube har redan över 25 000 sett videon och SR P3 spelar låten varje dag, enligt deras egen musiktablå. Vad är då relevant med detta? Jo, låten är ovanligt politisk och skarp kritik riktas mot arbetsmarknadspolitiken men på ett tämligen obegripligt sätt. En av refrängerna låter så här:

Eller så jobbar man svart japp mellan morgon och natt. Kanske till och med kvällar och helger med massa tur kan man få sej en rast. Man ska väl inte klaga antar jag för vårt land är ju tryggt- Aldrig krig, knappt nån svält – men fan inget anställningsskydd

Jag vet inte om arbetsrätt är särskilt inne inom hiphopbranschen men Lagen om anställningsskydd och Medbestämmandelagen i Sverige är några av västvärldens mest ingående anställningsskydd för arbetstagare med kollektivavtal som stöds i lagstiftning. Bara det faktum att sist in, först ut-principen slår hårt mot ungdomar och invandrare gör meningen ännu mer obegriplig.

Dom lägger fram förslag efter den franska modellen. Att du kan anställas utan några som helst tryggheter och sparkas på fläcken (va, va? meeen). Ett litet jobb i ditt lilla liv jag menar vad är det? Välkommen till ditt nya tidsfördriv hälsningar AUC

Förmodligen åsyftas Frankrikes s.k. ungdomsarbetslagar som innebär att man kan anställas enkelt men också bli avskedad snabbare av arbetsgivaren. I Danmark finns liknande lagstiftning under beteckningen Flexicurity men gäller över hela befolkningen och inte enbart ungdomar. Vem är det så som föreslår detta i Sverige? Det är absolut inte det regeringsbärande partiet moderaterna och det är inte heller oppositionspartiet socialdemokraterna. Förmodligen åsyftas Centerpartiets s.k. ungdomsavtal från 2006 med liknande inslag för unga upp till 26 år men det förslaget lanserades av ett 5 procentsparti(!) och det finns som helst planer på att göra verklighet av det heller, trots maktskiftet.

Det blir lite märkligt när kidsen inte känner igen sig i den verklighet som kritiseras. Lite politiskt ohederligt på något sätt även om refrängen är trallvänlig. I mina ögon får den här låten bara 2 blingbling-kedjor av 10 möjliga.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Recension: Afasi & Filfthys Jobb”

 1. Marcus Friberg Says:

  Vilka är kidsen?

  Jag lyssnar på låten och den kommer högt på min ”Mest spelade”-lista i iTunes. Men, jag kanske också är en ”kid”, som du åsyftar. Det känns som att du nedvärderar dess lyssnare istället för musikernas politiska kännedom.

  Jag har också funderat över tveksamheterna i texten. Men låten är bra. Nästintill mycket bra.

 2. André Assarsson Says:

  Marcus,

  Mitt syfte har aldrig varit att nedvärdera några lyssnare på något sätt men begreppet ”kidsen” användes mest för att beskriva en generellt yngre målgrupp. Eftersom MTV, The Voice, P3 m.m. vänder sig just till ungdomar där låten spelas flitigt blev det ett samlingsbegrepp.

  Låten är absolut bra musikaliskt i övrigt, jag har själv kommit över den av en anledning. Den får bara inget vidare betyg för alla osakligheter :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: