Nöjd men inte stolt

Arbetslöshetspolitikens ansikte Pär Nuder rapporteras vara politiskt sysslolös efter kicken som ekonomisk talesman för socialdemokraterna men ändå cashar han in 52 000 kronor i månaden, trots att han inte är aktiv som riksdagsman. Det är så klart både ohållbart och demokratiskt ytterst tveksamt gentemot sin väljarkrets, väljarkåren och demokratin i stort.

Tyvärr leder oftast sådana här skandaler till politikerförakt, bristande tilltro till vår representativa demokrati och allmänt misstänkliggörande av politiker i övrigt. Det drabbar förmodligen inte sossarna nämnvärt. Särskilt ironiskt är det att Nuders bok som han skriver istället för att arbeta som vald parlamentariker ska heta ”Stolt men inte nöjd” när han själv säkert är nöjd med sin unkna demokratisyn och kan vara föga stolt.

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “Nöjd men inte stolt”

 1. Lasse Gustafsson Says:

  Visste Du att det finns över 300 till, som inte har ministerpost?

  Vet du hur många av dem som verkligen varit aktiva i Riksdagsarbetet och inte bara synliga?

  Vet du att det finns en ”utjämningsregel”, som ”plockar bort en” på andra sidan blockgränsen när någon är frånvarande?

  Har du en aning om att riksdagsarbete alltid sker i grupp och oftast ”off the record”?

  Har du någon gång erhållit en tidsfixerad anställning, där du inte trivs?

  Min morfar sa alltid. ”Döm inte någon ohörd! Risken är stor att du får ångra dig!”

 2. Marcus Friberg Says:

  Bildts insatser i riksdagen 94-98 var inte heller särskilt imponerande.

  Det är ”ohållbart och demokratiskt ytterst tveksamt” det med. Analysen och kritiken kan inte vara färgad av partipolitik – då blir det inte trovärdigt.

 3. André Assarsson Says:

  Lasse,

  Vad statsrådarbete, kvittningssystemet i Sveriges Riksdag eller vad som sker utanför det formellt parlamentariska arbetet har att göra med Pär Nuders val att strunta i sin valkrets. väljarkår och ansvar som folkvald får du gärna utveckla bättre.

  Jag känner många riksdagsledamöter, vissa mer personligt än andra och deras dagar är sällan kortare än 12 timmar med parlamentariskt arbete, opinionsbildning och kontakt med sin valkrets. Det är inga problem om man har ambitionen att fullgöra sitt uppdrag.

  Om man inte trivs i sin situation som kickad finansminister går det bra att ställa sin plats i Sveriges riksdag till förfogande. Det är inga problem, det tar säkert bara några minuter. Finns säkert många sysslolösa S-tjänstemän som kan hjälpa Pär med det.

  Din morfar verkar klok men att offentliga personer ska kunna utkrävas ansvar är för mig en självklarhet. Att Pär Nuder därtill inte valt att dementera eller kommentera situationen är svårt döma andra än honom för.

 4. Lasse Gustafsson Says:

  André,

  läs noga en gång till vad jag skrivit, samt vad journalisten skrivit. Han har inte ”kicckats” som finansminister. Han blev utbytt som ekonomipolitiskt ”språkrör”.

  Hur vet du och journalisten, att inte s-blocket valt Nuder som ”kvittningspjäs”?

  Hur vet du att Nuder inte verkar för sin valkrets, även om han inte deltar i några utskott?

  Hur vet du och journalisten, att han inte petats ur alla utskotten av ”partiet”?

  Hur vet du att Per N skrivit boken på ”riksdagstimmar”? Riksdagen har lika lång arbetsdag som övriga Sverige.

  Sedan är det skrämmade att du inte vill kommentera vad Carl Bildt åstadkom under sin passiva tid på 90-talet! Men jag förstår att du måste skämmas för hans beteende, han var ändå både parti- och oppositionsledare.

  Min morar sa en sak till. ”Du sa inte kasta sten när du sitter i glashus!”

 5. André Assarsson Says:

  Marcus,

  Mig veterligen har jag inte recenserat eller analyserat Carl Bildts insatser som riksdagsman 94-98 :-)

 6. André Assarsson Says:

  Lasse igen,

  Allvarligt talat; Pär Nuder har inte sedan han blev kickad som talesman skrivit en enda motion i Riksdagen, han har inte deltagit i en enda debatt (det är bara i voteringar som kvittningssystemet tillämpas) och han har inte lyckats producera en enda interpellation till ett statsråd.

  Att han bara närvarat vid ca en tredjedel av voteringar kan _möjligen_ förklaras med det men då har han inte prioriterat att närvara vid omröstningar. Vilken parlamentariker, oavsett partifärg, kan se sig själv framför spegeln när han eller hon inte ens deltar en tredjedel i beslutsfattandet och inte tillför en enda textrad i arbetet? Onekligen Pär Nuder eftersom han inte ens bemödat sig att komma med en förklaring.

  Utskottsarbetet är centralt för att påverka, både in och off the record, inför viktiga omröstningar. Där väljer Pär Nuder att avstå. Det går utmärkt att göra insatser för sin valkrets även utanför allt detta, jag gör bland annat det själv, men vad ska han då göra i Riksdagen? Då borde han antingen mena allvar med sin kandidatur och fullgöra densamma eller stå åt sidan till någon annan. Eller du håller inte alls med?

  Jo, han kickades som finansminister av väljarna. Därefter kickades han av Mona som talesman. Nu kickas han av media som riksdagsledamot eftersom ansvarsutkrävandet är en förutsättning för arbetet. Men du väljer att försvara honom. Märkligt.

  Angående Carl Bildt; Jag är inte alls insatt i detaljerna men vad jag läst och förstått så var även det en ohållbar situation som till slut innebar att han lämnade sitt uppdrag. Gör Pär Nuder detsamma?

 7. Calle Says:

  Per Nuders fru har varit allvarligt sjuk under den här perioden och det är det viktigste skälet till att han varit frånvarande och istället tagit hand om henne i hemmet.

  Skäms på er.

 8. André Assarsson Says:

  Calle,

  Det låter verkligen tråkigt. Men om nu så är fallet varför begär han då inte tillfälligt ledigt från sitt arbete som riksdagsman? När alla andras anhöriga blir sjuka kan vi inte behålla lönen som om ingenting hade hänt och vara borta från arbetet.

  För övrigt är det ytterst märkligt att han inte valt att kommentera detta själv om det nu stämmer. Då har han åtminstone en anledning, men inte en ursäkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: