Om att betala skatt på skatt

Rapporterna om den omoraliska trängselskatten i Stockholm avlöser varandra och nu senast har den ekonomiskt revolutionerande kalkylen avslöjats om att allt färre har råd att betala trängselskatt för att köra på vägar som de redan betalat skatt för i bilar som är skattade med drivmedel som är rekordbeskattat. Det är inte många kronor kvar i plånboken i slutet på månaden när största utgiften är vare sig hyran eller maten utan skatten.

Det är så absurt. Vi tar det en gång till för säkerhetsskull: Vi betalar alltså skatt för att bygga vägar som vi sedan ska betala skatt för att köra på i bilar som är skattade med drivmedel som är rekordbeskattat. Också undrar politikerna varför ingen har råd att betala. Jättemärkligt. Verkligen.

Annonser

Etiketter:

8 svar to “Om att betala skatt på skatt”

 1. Genevieve Says:

  Det är kul att se en ungmoderat som är för den sovjetiska lösningen med köer istället… Senast jag såg något så ironiskt var nog när Bo Lundgren avslöjade sig som traditionell keynesian när han debatterade EMU och ansåg att gemensam penningpolitik inte var något problem eftersom man kunde använda finanspolitiken för att hantera konjunkturen.

 2. Per-Olof Samuelsson Says:

  Men så bra betalt som politikerna har, gör det väl inte så mycket att skatterna är höga?

 3. André Assarsson Says:

  Per-Olof,

  Hur menar du då? :-)

 4. André Assarsson Says:

  Genevieve,

  I mina öron låter statlig beskattning av medborgare som redan betalat skatt för samma vägar som ska åter beskattas mer som en ”sovjetisk lösning” än alternativet med antingen privata vägar eller koppla väg- och trafikskatterna till att bygga bort problemen med eventuella köer.

 5. Per-Olof Samuelsson Says:

  Jag försökte förstås se det ur politikernas perspektiv. Jag tror nämligen det är det politikerna gör. Och man får väl inte vara trångsynt och bara se saker och ting ur sitt eget privata perspektiv?

 6. André Assarsson Says:

  Per-Olof,

  Ja, välbetalda politiker ser inga problem med dubbelbeskattande trängselskatter, extra skatter och avgifter. Det klirrar gott i statskassan och alla har ju råd att betala.

 7. Per-Olof Samuelsson Says:

  ”Det klirrar gott i statskassan och alla har ju råd att betala.”

  OK, OK. Fast min poäng var att politikerna har lite bättre råd än vi andra att betala.

  När t.ex. punktskatten på rulltobak chockhöjdes för några månader sedan, var det väl inte många riksdagsledamöter som märkte mycket av det, inte ens det lilla fåtal riksdagsledamöter som rullar sina egna cigaretter. Fattigpensionärer som rullat själva för att spara in lite grann märker det så mycket mera.

 8. marticiples Says:

  ”Rapporterna om den omoraliska trängselskatten…”

  Är inte alla skatter omoraliska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: