Banker vs CSN 1-0

Det finns tre helt säkra saker i livet för unga svenska akademiker. Dessa är 1) döden 2) skatter och 3) CSN. Den inbördes rangordningen upplåter jag andra att avgöra. Tydligen har det visat sig att Centrala studienämnden nu tar i med hårdhandskarna mot 30 000 utlandssvenskar som är skyldiga 3,7 miljarder kronor till följd av ett förlegat system som inte tar hänsyn till att alla studenter är olika.

Om Sverige ska lyckas etablera sig som en världsledande utbildningsnation krävs flera reformer där skrotandet av CSN står högt upp på listan. Det kan inte vara rimligt att tvinga olika studenter med olika betalningsförmåga, intresse, utbildningsprofiler och val av utlandsstudier att teckna i princip exakt samma lån. Att ubilda sig själv är att investera i sig själv och sitt humankapital som förhoppningsvis ger avkastning i framtiden antingen ekonomiskt eller på andra sätt.

Att då låsa fast människor kring ett enda alternativ är inte att anpassa sig efter studenten. I dagens Sverige ska inte vi studenter fråga oss vad CSN kan göra för oss utan vad vi kan göra för CSN. Oviljan att betala tillbaka sina lån till följd av det unkna systemet vars telefonköer får brödköer i diktaturer att framstå som en promenad i parken, är säkert en delförklaring till situationen. Det är givetvis ingen ursäkt att smita från sina skulder men väl en förklaring. Dålig politik leder som bekant till dåliga resultat.

Om vi studenter istället kunde teckna lån med olika banker som nischar sig under konkurrensformer med staten som garanti för lånen skulle både betalningsviljan och kvaliteten kunna säkras.

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “Banker vs CSN 1-0”

 1. Filip Henriksen Says:

  Bra inlägg, men jag är den i MUF som är för CSN. Däremot så har jag inte så mycket med dem att göra, idag, mer än studiebidragt för oss gymnasiestudenter. Problemet med bankvärlden är väll snarare räntan? CSN har väll en ränta på 2,1 % medan en bank har betydligt högre? Eller? Blir det inte dyrara med ett banklån tror det?

  Går bra att mejla om du vill diskutera!

 2. Jans Says:

  Eventuell avkastning i ditt fall kommer bli rent ekonomisk.

 3. Jans Says:

  En moderatfundamentalist som är så dogmatisk att han hellre betalar tre gånger så mycket ränta till en bank än lånar av staten. Mama mia, ni är inte bara fanatiker, ni är korkade också.

 4. Jans Says:

  Vänta, hittade mera idioti bland kommentarerna. Ty en annan knivskarp intellektuell från Muf, Filip Henriksen, skriver: ”Problemet med bankvärlden är väll [sic] snarare räntan?”

  Det kallas kapitalism, stupid. Du STÖDJER det,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: