SM i FRA-bashing

Olympiska spelen i Kina står runt hörnet om bara några veckor men i det politiska Sverige pågår Svenska Mästerskapet i FRA-bashing sedan lagen antogs den där junikvällen. Borgerliga politiker slåss, tävlar och bråkar om vem som egentligen är mest emot FRA-lagen. Centerpartiets företrädare menar att dem lyckades få till ändringar medan folkpartiet avstod och röstade nej med två ledamöter samtidigt som kristdemokraterna och många moderater är emot lagen.

I dag nådde mästerskapet nya höjder när ett helt borgerligt nätverk bildats mot FRA-lagen samtidigt som delar av oppositionen vill göra gemensam sak. Jag är i grunden otroligt skeptisk till utompartipolitiska samarbeten i frågor som till syvende och sidst måste behandlas inom respektive parti på stämmor, riksting och landsmöten där medlemmarna får säga sitt. Sådana samarbeten tenderar att flytta, istället för närma, partiers olika sidor med mediala utspel och fördömanden.

På läktarplats under mästerskapet sitter oppositionen och lovar att riva upp FRA-lagen utan att över huvud taget behandla frågan om den kommer ersättas med något i bästa fall likadant och i värsta fall ännu värre. Om vänsterns partiledare grät när Berlinmuren föll och socialdemokraterna har Thomas Bodströmsamhällets ”founding father” som ministerkandidat med övertro på staten och liten tilltro att enskilda människor klarar sig själva utan stor statlig inblandning, kan vi fundera över vad dem säger om FRA när ingen hör det.

Inom moderaterna har Moderata Ungdomsförbundet tagit tydlig ställning emot FRA-lagen och den kommer att behandlas av medlemmarna i partiet framöver. Vi är många moderater som ställer oss skeptiska till lagens utformning i förhållande till hotbilden och proportionerna till integritetsperspektivet. Det arbetet pågår varje dag med att övertyga andra och min bedömning är att vi gör friheten en långt bättre tjänst att låta processerna inom partierna ha sin gån än göra enkla poänger och stöta oss med varandra på DN:s debattsida.

Jag ser hellre att vi vinner SM i integritet än FRA-bashing. Den vinnaren kommer att vara Alliansen innan mandatperiodens slut eftersom vi är den enda kraften i svensk politik med parlamentariskt inflytande och en genuin tro på människan i förhållande till staten!

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “SM i FRA-bashing”

 1. Peter Ingestad Says:

  Sant. För mycket bashing, för lite argument. Din slutkläm? Tja, vi får väl hålla tummarna då! :o)

 2. Ivar Says:

  Min naturliga reflex när jag läser din slutkläm är att jag vill ändra texten till:

  Den vinnaren kommer att vara Alliansen innan mandatperiodens slut eftersom vi är den enda kraften i svensk politik med parlamentariskt inflytande och en genuin tro på staten i förhållande till människan!

  Det är ju precis det ni har gjort. Helt emot liberala värderingar har ni visat att er prioritetsordning i första hand varit statlig kontroll. Inte mänsklig integritet!

 3. André Assarsson Says:

  Ivar,

  Nja, poängen med mitt inlägg är att det är skillnad mellan Alliansens partimedlemmar och regeringsföreträdare. Väldigt många partimedlemmar menar just att FRA-lagen går för långt i proportion till hotbilden och tummar för mycket på den personliga integriteten.

  Detta kommer visa sig också de kommande två åren på partistämmor, riksting och landsmöten där medlemmarna får säga sitt. Statlig kontroll har aldrig av tradition varit populärt i borgerliga partier och liberala värderingar hittar du troligen mer i moderaterna, centerpartiet, folkpartiet eller för den delen delar av kristdemokraterna mer än annan kraft i svensk politik med parlamentariskt inflytande.

 4. Liberal mot FRA Says:

  André,
  Jag tror att anledningen till FRA-lagen var just att de borgerliga ledamöterna tog debatten i sina partier istället för att deklarera sin ståndpunkter i media. Före Federleys och Tolgfors uppgörelse fanns det 6-8 nejsägare i vardera centern och folkpartiet, alltså totalt 12-16 nejsägare. Genom att diskutera lyckades regeringen lista ut var de kunde slå in en kil och splittra motståndet. För alla som varit aktiva i ungdomsförbund och deltagit på stämma/kongress/årsmöte är detta en välkänd teknik för ”etablissemanget” när de känner att de håller på att förlora en fråga. Det hade varit bättre om nejsägarna före uppgörelsen mellan Federley och Tolgfors gått ut i media, deklarerat vad de stod och sedan varit tvungna att följa det. OM FRA-lagen faller är jag övertygad om att det endast kommer vara folkpartisterna som står för detta eftersom de gått ut i media, medan de andra ”diskuterar” i sina partier. Alla som varit med ett tag i politiken fattar psykologin med att outa sig i media. Det är därför partiledningarna startar referensgrupper och ber medlemmarna att föra diskussionerna internt.

 5. Liberal mot FRA Says:

  Det föll bort några ord.

  André,
  Jag tror att anledningen till FRA-lagen antogs den 18 juni var just att de borgerliga ledamöterna tog debatten i sina partier istället för att deklarera sin ståndpunkter i media. Före Federleys och Tolgfors uppgörelse den 17 juni fanns det 6-8 nejsägare i vardera centern och folkpartiet, alltså totalt 12-16 nejsägare. Genom att diskutera lyckades regeringen lista ut var de kunde slå in en kil och splittra motståndet genom en kosmetisk förändring. För alla som varit aktiva i ungdomsförbund och deltagit på stämma/kongress/årsmöte är detta en välkänd teknik för “etablissemanget” när de känner att de håller på att förlora en fråga. Det hade varit bättre om nejsägarna före uppgörelsen mellan Federley och Tolgfors gått ut i media, deklarerat vad de stod och sedan varit tvungna att följa det. OM FRA-lagen faller är jag övertygad om att det endast kommer vara folkpartisterna som står för detta eftersom de gått ut i media, medan de andra “diskuterar” i sina partier. Alla som varit med ett tag i politiken fattar psykologin med att outa sig i media. Det är därför partiledningarna startar referensgrupper och ber medlemmarna att föra diskussionerna internt. Man kan lura en del av folket ibland, men man kan inte lure hela folket hela tiden. Lär av misstaget den 18 juni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: