Pragmatismens fula ansikte

Turerna kring försäljningen av statliga bolag har minst sagt varit politiskt omtumlande med breda diskussioner om alltifrån priser, tillfällen och konkurrensmyndighetssynpunkter. Ekonomiska experter har avlöst varandra och kommenterat Mats Odells, finansmarknadsministerns utspel. Det är i grunden sunt att det förs en granskande debatt av regeringens förmåga att klara statsfinanserna.

Men så finns det också pragmatiska politiker som är chockade (!) över att en borgerlig regering inte anser att staten ska pracka på andra länder sprit i utlandet. Socialdemokraternas näringspolitiska talesman Tomas Eneroth tycker att ”det är oerhört märkligt att Mats Odell driver en så hård ideologisk linje” samtidigt som ett annat uttalande beklagade sig över att det är ”politisk ideologi som styr när man nu ska sälja sex svenska företag”.

På hemsidan stoppautförsäljningen.nu står det att:

”kampanjen är helt politiskt obunden […] Oavsett vad man tycker om alliansens politik i övrigt, ska vi visa att vi inte tolererar att någon regering oavsett färg säljer ut svenska folkets företag enbart på ideologiska grunder!

Vikten av ideologier och idéer i svensk politik kan, bör och får aldrig underskattas. Det är tack vare ideologisk förankring som politiken har en tydlig färdriktning. Om man inte vet var man ska, då spelar det ingen roll vilken väg man tar. På samma sätt vägleder ideologier politiker som i sin tur kan vara tydliga och ärliga gentemot väljarna. En stressad ensamstående trebarnsmamma som har svårt att få vardagen att gå ihop behöver inte läsa in sig på alla partiernas sakfrågor utan kan istället ställa sig frågan vilka principer som ska styra vårt land.

En sådan princip är att staten ska syssla med kärnverksamhet och inte tjäna eller förlora pengar på riskabel alkoholtillverkning med en förbudspolitik, strikta alkohollagar och monopolförsäljning inom landets gränser för att sedan vara världsledande på att pracka på utlänningar spriten. Det är dubbelmoral, det är riskabelt och det är framförallt inte vad staten bör syssla med. Det måste finnas sådana gränser. I takt med fri rörlighet, EU-medlemskap, ny teknik så hänger inte förlegade monopol som Svenska spel, Vin & sprit eller Telia Sonera med. Att dessutom försöka konkurrera mot statens statsbudget är en omöjlighet och skadligt för konkurrensen.

För övrigt anser jag att det heter ”försäljning” och inte ”utförsäljning”. Att säga utförsäljning klingar negativt som om det vore realisation, allt ska bort men staten fick 5.3 miljarder euro (!) vilket är ungefär 53 svenska miljarder kronor för Vin & sprit. Utförsäljning. Yeah right. Det är en toppenvinst för alla!

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Pragmatismens fula ansikte”

  1. Carl Svanberg Says:

    Men enligt både socialdemokraterna och de borgerliga är statens ”kärnverksamhet” att ägna sig åt omfördelningspolitik (ta från de som har jobbat ihop sina pengar och ge dem till de som inte har gjort det), progressiv beskattning (man behåller värnskatten), reglera ekonomin (t ex konkurrenslagstiftning), hjälpa fackföreningarna med statligt våld att upprätta en de facto minimumlön på arbetsmarknaden (som orsakar arbetslöshet), kontrollera priset på hyror, etc. Ska staten syssla med dessa saker? Om så, vad säger det då om de borgerligas och socialdemokreternas ideologi? Dvs deras uppsättning av principer? (Om de nu har några.) Jo, det säger oss att de i all väsentlighet är helt eniga med varandra om vad som är statens kärnverksamhet – och det är _inte_ att skydda individens rättigheter.

  2. Peter Ingestad Says:

    Man tar inte mest från dem son jobbat ihop sina pengar, utan från arbetsfria kapitalinkomster, vilket är helt riktigt, då pengar på så sätt överförs till dem som jobbar från dem som faktislkt inte gör det. Bland höginkomstyrken finns dessutom åtskilliga sinekurer vars innehavare egentligen inte jobbar, så på den punkten är Carl Svanberg helt fel ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: